Boerderij: Mooie prijzen op krappe eiermarkt

15-03-2024

Redactie

Hans Bijleveld

redacteur pluimveehouderij

Stabiel en vast, zo laat de eiermarkt zich al wekenlang omschrijven. De consumptie is goed, het aanbod kan de vraag net aan bijbenen.

Met nog twee weken te gaan is de situatie weinig anders. De bestellingen tot aan Pasen zijn goed, het is niet nodig acties met eieren te houden, simpelweg omdat er onvoldoende eieren voor zijn en de marges. Een handelaar die aan (horeca)groothandel levert, moest deze week al enkele keren ‘nee’ verkopen.

Deze week (week 11) noteerde Barneveld de kooi-eieren net als vorige week onveranderd. De scharreleieren, vorige week ook onveranderd, gingen deze week, op de lichtste eieren na, met € 0,10 omhoog. De Amsterdamse Grossiers Index voor scharreleieren ging bij de witte met gemiddeld € 0,13 omhoog, net als vorige week, en bij de bruine met gemiddeld met € 0,10 (vorige week (+€ 0,09).

Franse Rungis-notering omhoog

De Duitse Weser-Ems noteerde bij de OKT-scharrelnotering de XL- en S-eieren onveranderd, maar ging bij de witte gemiddeld over alle vier gewichtsklassen met € 0,15 omhoog (vorige week +€ 0,09) en bij de bruine met € 0,09 hoger (vorige week +€ 0,06). De Weser-Ems-notering voor kooi-eieren noteerde bij de witte gemiddeld een plus van € 0,08 zien (vorige week +€ 0,06) en bij de bruine eieren van € 0,09 (vorige week +€ 0,04).

De Franse Rungis-notering voor kooi-eieren noteerde gemiddeld over drie noteringsdagen en vier gewichtsklassen € 0,05 hoger, de helft van de gemiddelde prijsstijging vorige week.

De NOP-richtprijs ging gemiddeld over alle gewichten omhoog, bij de witte met € 0,13 naar € 11,28 (vorige week +€ 0,14) en bij de bruine met € 0,10 naar € 11,73 (vorige week +€ 0,08).

De NOP-richtprijs voor scharreleieren 62/63 gram ging bij de witte met € 0,19 naar € 12,49 (vorige week ook +€ 0,19) en bij de bruine met € 0,12 naar € 13,28 (vorige week+€ 0,09). Ter vergelijking: in week 11 van 2023 was de NOP-richtprijs voor 62/63 gram € 16,80 voor zowel de witte als de bruine scharreleieren.

Kokerijen en ververijen in productie

De kokerijen en ververijen zijn nu nog volop in productie voor het uitleveren van de paasorders. Dat loopt volgende week op z’n eind. Dan valt de afzet naar die tak van verwerking zo goed als helemaal weg.

De brekerijen produceren wel door, kopen wat ze nodig hebben, maar niet meer dan dat. Waarom zouden ze nu meer inkopen als de eieren na Pasen mogelijk goedkoper worden? Dat was tenminste altijd het geval. De eieren die de brekerijen verwerken, komen uit directe aanvoer, voorraden zijn er nauwelijks, de koelhuizen zijn leeg.

De Duitse Weser-Ems industrienotering OKT-scharreleieren pluste € 0,03 hoger op € 2,30 (vorige week onveranderd), die voor kooi-eieren bleef voor de derde week op € 1,65. De Franse Rungis-notering voor kooi-eieren pluste opnieuw met € 0,03 en kwam op € 1,66.

Ook de NOP-industrienoteringen lieten weer een klein plusje zien. Die voor scharrel ging met € 0,007 naar € 1,912 (vorige week +€ 0,19), die voor kooi-eieren met € 0,014 naar € 1,670 (vorige week +€ 0,013).

Verschil vraag en aanbod klein

Vooralsnog gaan alle eieren die sorteerbaar zijn de kleinverpakking in. Dat zal volgende week nog net zo gaan. Er gaan nu en in de komende weken, net als in andere jaren, wat meer koppels naar de slachterij. Dat verlaagt de aanvoer wat, maar na Pasen loopt ook altijd de vraag wat terug. Dus in hoeverre dat de krapte versterkt, laat zich niet voorspellen.

Een vraag is wat het buitenland gaat doen. En niet te vergeten de opkoopregeling: er zijn meerdere (leg) bedrijven aangemeld. Wanneer die uit productie gaan kan dat miljoenen eieren in de week schalen.

Vooralsnog lijkt het verschil tussen aanbod en vraag klein en is de eierprijs goed. In de beeldspraak van een handelaar: “De snaar staat strak gespannen en er komt een mooi geluid uit.”

Prognose eierprijzen: licht oplopend.

 
 

Inloggen op de ledenportal