Landsbond Pluimvee: Nederlands tv-programma zorgt voor ophef door vele kooi-eieren in voedingsmiddelen

21-03-2024

Ruim de helft van de eieren die een mens eet zitten verstopt in koekjes, kroketten, taarten en andere voedingsmiddelen. Overal zitten ze in, zonder ook maar iets te verklappen over hun herkomst. Het Nederlandse tv-programma Keuringsdienst van Waarde kwam erachter dat heel wat eieren afkomstig waren van de in Europa 2012 verboden klassieke kooien, wat heel wat ophef veroorzaakte bij de kijkers. “In België is dat niet anders, het is dweilen met de kraan open”, aldus Martijn Chombaere, beleidsmedewerker bij de Landsbond Pluimvee.

 

Op een eierdoosje staat scharrel-, vrije uitloop of biologische huisvesting. Op het ei staat zelfs een code waardoor men kan weten bij welke pluimveehouder en uit welk systeem dat ei afkomstig is. Echter, ruim de helft van de eieren die een mens eet, zitten verstopt in koekjes, kroketten, taarten en nog tal van voedingsmiddelen, zonder dat men weet van waar de eieren afkomstig zijn.

 

“Die eieren komen vaak al gebroken en verdeeld in eigeel of eiwit aan bij de fabrikant. Een groot deel daarvan wordt geïmporteerd van buiten de EU waarin de hennen in klassieke kooien worden gehuisvest die in Europa al sinds 2012 verboden zijn. Er werd mij zelfs vandaag nog een foto toegestuurd over hele eieren die gewoon open en bloot te koop werden aangeboden met daarop de tekst ‘niet conform de EU-normen’. Opmerkelijk maar waar, dit is volkomen wettelijk zolang er duidelijk vermeld is dat de eieren niet conform de EU zijn. Wat verboden zou zijn, is doen alsof de eieren voldoen aan de Europese wetgeving inzake de houderijsystemen als dat niet het geval is. Ondanks dat dit ‘legaal’ is, voelt het kleinste kind zelfs aan zijn kleinste teen dat dit zo onrechtvaardig is als dat het maar kan. Al 12 jaar mogen deze eieren door Europa hier niet meer geproduceerd worden, maar Europa blijft wel toelaten dat ze hier geconsumeerd worden”, aldus Chombaere.

 

Kijkers ontstemd

 

Kijkers van het tv-programma reageren ontstemd en vragen tekst en uitleg. „Er zit dus allerlei regelgeving aan hele eieren, maar in koekjes, sauzen en andere producten, zitten eieren uit Oost-Europa die op geen enkele manier aan onze regelgeving voldoen. Albert Heijn, Jumbo, Nestle, Unilever uitleg?”, schrijft een kijker op X. „Zo blij met deze aflevering van Keuringsdienst van Waarde over de verstopte eieren in producten! Je probeert als consument te betalen voor een traceerbaar, duurzamer en diervriendelijk ei, maar in alle producten waar ei in verwerkt is – geen idee”, schrijft een ander op X.

 

De uitzending van tv-programma Keuringsdienst van Waarde was maandagavond 18 maart vanaf 21.35 uur te zien op Nederland 1. Heb je de uitzending gemist? Herbekijk het hier.

 

Tekst: Pluimvee/Pluimveeweb – Bron: Pluimveeweb/Pluimvee

 

Te vinden in: Leghennen , Alle categorieën , Wetgeving

 
 

Inloggen op de ledenportal