Boerderij: Eiermarkt op top voor Pasen

22-03-2024

Redactie

Hans Bijleveld

redacteur pluimveehouderij

De eiermarkt kenmerkt zich al weken met een stevige vraag en een krap aanbod. En dat is in de voorlaatste week voor Pasen niet anders.

Met prijzen die al zo’n zes tot acht weken (licht) oplopen. De handel in eieren is beperkt, want er zijn weinig eieren voor de handel over. De meeste eierhandelaren/pakstations hadden alle eieren nodig om hun klanten te kunnen beleveren.

Ook deze week (week 12) liepen de noteringen op. Barneveld noteerde voor de kooi- en de scharreleieren de twee lichtste gewichtsklassen (48 en 54 gram) €0,15 hoger en de vijf zwaardere gewichtsklassen (van 57 tot 67 gram) €0,20. Vorige week waren de kooi-eieren onveranderd en liepen de scharreleieren gemiddeld met €0,09 op.

De Amsterdamse Grossiers Index voor scharreleieren ging bij de witte met gemiddeld €0,10 omhoog (vorige week +€0,13) en bij de bruine met gemiddeld met €0,14 (vorige week (+€0,10).

Franse Rungis-notering omhoog

De Duitse Weser-Ems noteerde de witte OKT-scharreleieren gemiddeld over alle vier gewichtsklassen €0,19 hoger (vorige week +€0,15) en de bruine met €0,06 hoger (vorige week +€0,09). De Weser-Ems-notering voor kooi-eieren noteerde bij de witte gemiddeld een plus van €0,05 (vorige week +€0,08) en bij de bruine eieren een plus van €0,06 (vorige week +€0,09).

De Franse Rungis-notering voor kooi-eieren noteerde gemiddeld over de eerste twee noteringsdagen en de vier gewichtsklassen €0,10 hoger, het dubbele van de gemiddelde prijsstijging vorige week.

De NOP-richtprijs ging gemiddeld over alle gewichten omhoog, bij de witte met €0,14 naar €11,42 (vorige week +€0,13) en bij de bruine met €0,15 naar €11,88 (vorige week +€0,10).

De NOP-richtprijs voor scharreleieren 62/63 gram ging bij de witte met €0,19 naar €12,68 (vorige twee weken ook +€0,19) en bij de bruine ook met €0,19 naar €13,47 (vorige week+€0,12). Ter vergelijking: in week 12 van 2023 was de NOP-richtprijs voor 62/63 gram bij de witte €16,64 (-€0,16) en bij de bruine €16,74 (-€0,06) voor zowel de witte als de bruine scharreleieren. Pasen viel vorig jaar een week later dan dit jaar.

Laatste eieren bij kokerijen en ververijen

De kokerijen en ververijen hebben deze week hun laatste eieren verwerkt en uitgeleverd. Het koken en verven valt nu bijna geheel weg. De productie van de brekerijen gaat wel door, maar de vraag vanuit de industrie was deze week zeer minimaal. Als de industrie bijkocht, dan was dat voor prijzen onder de noteringen. In de duurste weken voor Pasen is de industrie altijd terughoudend in de verwachting dat de eieren na Pasen goedkoper worden. Wat meestal zo is.

De industrienoteringen bleven deze week nagenoeg gelijk. De Duitse Weser-Ems industrienoteringen veranderden niet; die voor OKT-scharreleieren bleef €2,30 (vorige week +€0,03), die voor kooi-eieren bleef €1,65 (net als in de voorgaande drie weken). Ook voor de Franse Rungis-notering voor kooi-eieren maakte pas op de plaats op €1,66 (vorige week +€0,03).

De NOP-industrienoteringen daalden minimaal. Die voor scharrel ging met €0,001 omlaag naar €1,911 (vorige week +€0,07), die voor kooi-eieren daalde met €0,009 naar €1,611 (vorige week +€0,014). Hiermee is de industrienotering voor scharreleieren 28% en die voor kooi-eieren 33% lager dan vorig jaar in week 12.

Paastijd in Duitsland

Volgende week, in de Paasweek, leveren de Nederlandse pakstations nog volop uit. De feestdagen Goede Vrijdag en Pasen zijn de meeste supermarkten ‘gewoon’ open. Hoe anders is dat in Duitsland, waar de winkels op Goede Vrijdag dicht zijn en de pakstations op woensdag de laatste eieren uitleveren.

In Duitsland is, volgens een analist, de Paastijd een echte uitdaging voor alle marktdeelnemers. De gewenste en benodigde te leveren hoeveelheden liggen ruim boven verwachting. Er zijn zelfs berichten in de media over een tekort aan eieren met Pasen. Waarschijnlijk zal het uiteindelijk toch niet zo erg zijn, verwacht de analist. “Consumenten kunnen zeker over eieren beschikken, al kan het voorkomen dat de gebruikelijke verkoopverpakkingen korte tijd niet in de gebruikelijke mate beschikbaar zijn, waardoor consumenten mogelijk moeten overstappen naar eieren van een andere productiewijze of een andere verkoopeenheid.”

De verwachting is dat door het wegvallen van de vraag vanuit de ververijen en kokerijen, de druk op de vraag naar OKT-eieren zal wegvallen. De OKT-eieren werden gezien als de ‘gangmakers’ in de markt.

Vanaf nu zullen er, net als in eerdere jaren, relatief meer koppels naar de slacht gaan en meer stallen tijdelijk leeg komen te staan. Hoe sterk die reductie van het aantal kippen zal zijn ten opzichte van de vraag, die na Pasen altijd terugloopt, zal bepalen hoe de eierprijs zich gaat ontwikkelen. Die zal gaan dalen, wat gebruikelijk is, maar niet met centen per ei. Of zoals een handelaar zei: “Het stort niet in”.

Prognose eierprijzen: stabiel.

 
 

Inloggen op de ledenportal