Boerderij: ‘Risico vogelgriep laag, maar sector houdt adem in’

27-03-2024

Opinie

Jan Vullings

hoofdredacteur

De laatste uitbraak van hoogpathogene vogelgriep op een commercieel bedrijf dateert van 1 december, in Putten in de Gelderse Vallei. Het is bijna drie maanden geleden.

Terecht daarom ook dat landbouwminister Piet Adema, gesteund door het advies van de Deskundigengroep Dierziekten, de ophokplicht intrekt. Op twee regio’s na, in de pluimveedichte regio’s Gelderse Vallei en de Limburgse Peel moeten de dieren nog binnen blijven.

Volgens de deskundigengroep is het risico nu laag. De wintertrek is zo’n beetje voorbij. Bovendien tiert het virus minder als het warmer wordt en de zon wat uitbundiger schijnt.

Goed nieuws voor de vrije uitloop

De afschaffing is goed nieuws voor de pluimveehouders met vrije uitloop. Tegelijkertijd houdt de sector zijn adem in. De risico’s op besmetting zijn weliswaar gering, maar niet nul. Een uitbraak heeft gevolgen voor de export van bijvoorbeeld vlees en broedeieren.

Het is goed dat Adema op korte termijn kijkt naar aanvullende maatregelen, zoals bezoekersregelingen. Adviseurs mogen nu het erf niet op. Ook kan een nauwkeurigere zone rondom een haard soelaas bieden. Nu nog is de geografische infrastructuur van wegen de basis voor beperkingen.

Ook koeien met vogelgriep

Goed nieuws voor de pluimveehouders. Een opmerkelijk signaal over vogelgriep duikt op uit de Verenigde Staten. Op twee bedrijven in Texas testten koeien positief op vogelgriep. De dieren gaan er niet dood aan. De productie daalt tot 20%. De koeien dragen de ziekte, gelukkig, niet op elkaar over.

Waakzaamheid blijft geboden dus. Omwille van de economische schade én de mogelijke impact op volksgezondheid. RIVM volgt circa honderd bedrijven met pluimvee én varkens. Varkens zijn mengvaten van griepvirussen. Contact met het vogelgriepvirussen kan mutanten opleveren, potentieel een risico voor de mens. Piet Adema heeft alvast een draaiboek voor hoogpathogene vogelgriep bij varkens klaarliggen. Je kunt er maar beter op voorbereid zijn.

Lees het laatste nieuws en achtergronden over vogelgriep

 
 

Inloggen op de ledenportal