PPE: Leghennen 100 weken houden blijkt haalbaar

29-01-2013

De verwachting is dat leghennen binnen tien jaar tot honderd weken leeftijd gehouden kunnen worden. Dit blijkt uit onderzoek van Schothorst Feed Research, de Gezondheidsdienst voor Dieren en de Katholieke Universiteit Leuven. Het Productschap Pluimvee en Eieren (PPE) stelde hiervoor via de Klankbordgroep Praktijkonderzoek Leghennenhouderij €108.487 subsidie beschikbaar.

Het onderzoek, gestart eind 2010, was gericht op de nutriëntenbehoefte van leghennen in relatie tot schaalkwaliteit en de toenemende ziektegevoeligheid voor Salmonella bij het ouder worden van leghennen.

Verbetering schaalkwaliteit lastig Van de voerbehandelingen en additieven gericht op het verbeteren van schaalkwaliteit, bleek slechts het additief Seacal Ice te leiden tot een verbeterde schaalkwaliteit. De andere behandelingen verbeterden de schaalkwaliteit niet. Ook de productieprestaties verschilden niet tussen de behandelingen.

De resterende bescherming van de Salmonellavaccinatie uit de opfok is vergeleken met het effect van hervaccinatie op 81 weken leeftijd. Uit de Salmonella challenge studie bleek de vaccinatie uit de opfok even goed te beschermen als de hervaccinatie.

Witte hennen beter geschikt Op basis van productieprestaties zijn witte hennen beter geschikt voor het aanhouden tot honderd weken leeftijd (hoger legpercentage, lagere voederconversie) dan bruine leghennen. Daarbij is schaalkwaliteit nog steeds een probleem, dat lastig via voeding te beïnvloeden is.

Op de PPE-website staat het volledige onderzoeksrapport.

Nadere informatieVoor meer informatie kunt u contact opnemen met Dr. Ir. Laura Star van Schothorst Feed Research: (0320) 229623 of lstar@schothorst.nl.

Heeft u vragen over het praktijkonderzoek voor de pluimveehouderij dat door het PPE wordt gesubsidieerd, dan kunt u bij het PPE contact opnemen met Rik te Loo: (079) 363 4328 of rteloo@pve.nl.

 

 
 

Inloggen op de ledenportal