NOS nieuws: Nu ook mens besmet met vogelgriep in Texas

01-04-2024

In de Amerikaanse staat Texas is een mens besmet geraakt met vogelgriep. De besmetting volgde op contact met besmette melkkoeien, zo heeft de Amerikaanse gezondheidsautoriteit CDC bekendgemaakt.

De patiënt heeft als gevolg van de besmetting een oogontsteking opgelopen en is weer herstellende, zegt CDC. Er zijn geen signalen dat het virus van mens op mens kan overgaan.

Vorige week werd bekend dat het vogelgriepvirus in meerdere Amerikaanse staten was vastgesteld bij melkkoeien. Toen werd al gezegd dat vooral mensen die veel contact met besmette dieren hebben, risico lopen op besmetting.

Eén keer eerder

Van de huidige variant van het virus die wereldwijd rondgaat, zijn nog nauwelijks mensen ziek geworden, maar van eerdere varianten wel. In de Verenigde Staten is één eerder geval bekend, uit 2022.

CDC zegt dat ook met de nieuwe besmetting het gevaar voor de Amerikaanse volksgezondheid klein is. Mensen zonder contact met geïnfecteerde koeien lopen nauwelijks risico.

Volgens viroloog Marion Koopmans komt de nieuwe besmetting in de VS niet onverwacht. "Uit de berichten van de Amerikaanse autoriteiten bleek al dat de besmette koeien veel virus bij zich dragen", zegt ze. "En dan is het mogelijk dat mensen bij direct contact geïnfecteerd kunnen raken."

Koopmans houdt wel een vinger aan de pols. "De verspreiding onder koeien en eerder onder geiten is een nieuwe situatie die we niet eerder bij vogelgriep hadden gezien. Dus is het wel iets om in de gaten te houden."

 
 

Inloggen op de ledenportal