Boerderij: Duitse notering trekt eierprijs omlaag

05-04-2024

Redactie

Hans Bijleveld

redacteur pluimveehouderij

De eiermarkt maakte deze week (week 14) een ommezwaai. Na weken van oplopende vraag en een paasweek waarin de eieren goed wegliepen en de pakstations behoorlijk waren, was de handel deze week slap en taai. 

De eerste bestellingen, op basis van de goede supermarktverkopen in de paasweek, waren aan het begin van de week nog goed. Sommige pakstations sorteerden op paasmaandag om die bestellingen te kunnen leveren. Maar later deze week vielen de bestellingen terug. Blijkbaar zijn alle gekochte eieren voor Pasen niet allemaal geconsumeerd.

Al met al was er deze week sprake van een matig afzet naar de retail. Het leidde tot daling van de noteringen, vooral in Duitsland. Doordat de Duitse Weser-Ems meetelt in de NOP-richtprijs, daalde die ook. Die daling bleef beperkt doordat de Amsterdamse Grossiers Index en Barneveld min of meer prijshoudend waren.

Normaal scenario

Overigens is het een normaal scenario dat de eierprijs in de week na Pasen zakt, maar de forse prijsdaling in Duitsland wekte bij menigeen verbazing en laat zich lastig verklaren. Alsof een tekort van de laatste weken ineens is omgeslagen naar een teveel. Hoe het ook zij, het deed de voorspelling ‘licht dalend’ voor de eierprijs in deze week teniet.

Barneveld noteerde gemiddeld over alle gewichtsklassen de kooi-eierengemiddeld €0,15 per 100 stuks lager (vorige week onveranderd) en liet de bruine scharreleieren gemiddeld over de gewichtsklassen met €0,06 dalen (vorige week +€0,09).

De Amsterdamse Grossiers Index voor scharreleieren, vorige week nog onveranderd, ging deze week zowel bij de witte als de bruine scharreleieren met €0,14 naar beneden.

De Duitse Weser-Ems ging fors omlaag, vooral voor de OKT-scharreleieren. Die gingen gemiddeld over de vier gewichtsklassen gemiddeld bij de witte met €0,94 omlaag (vorige week -€0,02) en bij de bruine met €1,04 (vorige week onveranderd). Bij de Weser-Ems-notering voor kooi-eieren bleef de prijsdaling beperkt tot €0,37 omlaag bij de witte (vorige week -€0,04) en €0,46 bij de bruine (vorige week -€0,06).

NOP-richtprijs omlaag

De Franse Rungis-notering voor kooi-eieren noteerde alle vier de gewichtsklassen op alle drie de noteringsdagen exact gelijk aan een week eerder.

De NOP-richtprijs, in de Paasweek min of meer onveranderd, ging deze week gemiddeld over alle gewichten bij de witte met €0,47 omlaag naar €10,92 en bij de bruine met €0,36 omlaag naar €11,53.

De NOP-richtprijs voor scharreleieren 62/63 gram ging bij de witte met €0,58 omlaag naar €12,07 (vorige week -€0,03) en bij de bruine met €0,46 omlaag naar €13,04. Ter vergelijking: in de week na Pasen in 2023 daalde de NOP-richtprijs voor 62/63 gram bij de witte mat €0,26 naar €16,20 en bij de bruine met €0,21 naar €16,46.

Industrie niet actief

De eierverwerkende industrieën kochten waren niet actief op de markt. In een dalende markt zijn kopers terughoudend, kunnen ze kiezen uit meerdere (buitenlandse) aanbieders, en in de verwachting dat de prijs de komende weken verder zal dalen, wachten ze af. Als ze kochten, was dat tegen een lagere prijs dan de NOP-notering.

De industrienoteringen zakten deze week fors, tot of onder het niveau in de eerste weken van dit jaar. De Duitse Weser-Ems industrienotering voor OKT-scharreleieren daalde met €0,13 naar bleef €2,15 (vorige week -€0,02), die voor kooi-eieren ging met €0,08 omlaag naar €1,52 (vorige week -€0,05). De Franse Rungis-notering voor kooi-eieren maakte, net als de vorige twee weken, pas op de plaats op €1,66.

De NOP-industrienoteringen daalden ook; die voor scharrel met €0,105 omlaag naar €1,788 (vorige week -€0,018), die voor kooi-eieren met €0,043 naar €1,588 (vorige week -€0,003). Hiermee is de industrienotering voor scharreleieren 24% en die voor kooi-eieren 30% lager dan vorig jaar in week 14.

Nieuw evenwicht vraag en aanbod

Wisselende bestellingen vanuit de Nederlandse retail en matige bestellingen vanuit Duitsland, groothandels die wellicht voor Pasen iets te royaal hadden ingekocht en nu eerst voorraden wegwerken, het heeft allemaal zijn weerslag op de handel en de prijzen. De week na Pasen is altijd een ‘oriëntatieweek’ op weg naar een nieuw evenwicht tussen vraag en aanbod. Dat nog enkele weken op zich zal laten wachten.

Grote vraag is wat de consument doen en hoe snel nieuwe koppels worden ingezet en in productie komen. Eieren zijn – historisch gezien – nog erg duur. Zolang er nog bedragen met twee cijfers voor de komma voor scharreleieren worden betaald, zit er nog lucht in de prijzen.

Prognose eierprijzen: licht dalend.

 
 

Inloggen op de ledenportal