Landsbond Pluimvee: Ongebreidelde Oekraïense pluimvee-import wordt aan banden gelegd

10-04-2024

Het Europees Parlement en de Europese Raad bereikten afgelopen maandag een nieuw voorlopig akkoord over de verlenging van tijdelijke handelsmaatregelen voor Oekraïne. Hierdoor kan Oekraïne vanaf 6 juni niet langer ongebreideld pluimveevlees en eieren heffingsvrij naar de Europese Unie exporteren. “Al is het nieuwe quotum opnieuw een overwinning voor Oekraïne”, aldus Martijn Chombaere, beleidsmedewerker bij de Landsbond Pluimvee.

 

De nieuwe verordening geldt van 6 juni 2024 tot en met 5 juni 2025 en regelt de quota in het associatieovereenkomst tussen de EU en Oekraïne. De definitieve goedkeuring van het Europees parlement moet nog gebeuren, al lijkt dit slechts nog een formaliteit. Op het laatste moment is door aanhoudende druk de tweede helft van 2021 aan de referentieperiode 2022-2023 toegevoegd, wat de quota voor pluimveevlees en eieren nog ergens enigszins naar beneden corrigeert.

 

Het opnieuw opleggen van quota aan een land dat instaat voor 61% van de import van eieren in de EU in 2023 mag dan wel klinken als een overwinning, dit is het helaas maar half. Oorspronkelijk zouden 2022 (26.010 ton ei-equivalent) en 2023 (54.697 ton ei-equivalent), net de twee jaren met de hoogste import, als referentie gelden. Door ook het tweede semester van 2021 (8.235 ton ei-equivalent over gans 2021) mee te nemen in de berekening van het quotum, neemt de totaalimport toe met een factor 4,1 t.o.v. 2021, waar de factor oorspronkelijk 6,6 was.

 

Zelfde verhaal voor het pluimveevlees. Hier verhoogt Oekraïne zelfs voor de tweede keer hun quotum in enkele jaren tijd. Oorspronkelijk mocht Oekraïne slechts 40.000 ton pluimveevlees importeren. Het dichten van het achterpoortje in het handelsakkoord met de EU door hele borstfilets met vleugel, een versnijdingsvorm die niet in het quotum was opgenomen, heffingsvrij te importen in de EU was de eerste aanleiding tot een verhoging van het quotum. De oorlog met Rusland gaf aanleiding tot de tweede quotumverhoging. Oekraïne mocht voor de uitbraak van de oorlog met Rusland 90.000 ton pluimveevlees heffingsvrij naar de EU exporteren. Na de uitbraak van de oorlog begin 2022 besloot de Europese Commissie dit quotum tijdelijk te laten vervallen om het land tegemoet te komen. Oekraïne exporteerde hierdoor vorig jaar ruim 175.000 ton pluimveevlees heffingsvrij naar de EU, wat logischerwijs de interne markt verstoorde. Nu is een nieuw quotum van 137.484 ton nettogewicht afgesproken.

 

“Echt blij kunnen we hier niet van worden, maar het verhindert wel dat de import van al die producten die niet aan onze eisen voldoet nog verder doorstijgt. Hoe kan Europa zichzelf nog au sérieux nemen als het de eigen producenten steeds strengere eisen oplegt, maar het wel haast ongelimiteerd producten importeert die wij hier niet meer mogen produceren?”, aldus Chombaere.

 

Tekst: Pluimvee – Bron: Pluimvee/Pluimveeweb – Foto: AI

 

Te vinden in: Leghennen , Alle categorieën , Braadkippen , Wetgeving

 
 

Inloggen op de ledenportal