Landsbond Pluimvee: Aantal vogelgriepuitbraken bij Amerikaanse melkveebedrijven loopt op

10-04-2024

Eind maart werden in drie Amerikaanse staten besmettingen vastgesteld van hoogpathogene vogelgriep op melkveebedrijven. Het is voor het eerst dat een vogelgriepbesmetting is vastgesteld bij herkauwers. Ondertussen is het aantal melkveebedrijven in de VS dat besmet is met H5N1-vogelgriep toegenomen tot 11 in 4 verschillende staten. Daarnaast geraakte ook een werknemer van een melkveebedrijf besmet met het virus na contact met een besmette koe, al is er geen reden tot paniek beweren verschillende professoren.

 

Na een eerste geval op 25 maart loopt de teller van het aantal vogelgriepuitbraken op melkveebedrijven op tot 11 bedrijven in 4 verschillende staten (Michigan, Kansas, New Mexico en Texas). Het onderzoek naar meer besmettingen in de staat Idaho is nog gaande. Op besmette boerderijen wordt ongeveer 10% van de dieren ziek. De productie daalt en de dieren hebben lichte ziekteverschijnselen. De melk van besmette dieren lijkt dikker dan normaal, vergelijkbaar met biest, volgens het USDA (United States Department of Agriculture). Er is echter helemaal geen gevaar voor de volksgezondheid. Melk van besmette bedrijven wordt vernietigd en melk dat toch in de voedselketen terecht komt wordt gepasteuriseerd waardoor mogelijke viruspartikels direct afgedood worden.

 

Een werknemer van een melkveebedrijf in Texas heeft positief getest op de vogelgriep na een besmetting door een melkkoe. Hij had louter wat oogklachten, wat ook eerder is waargenomen bij mensen die besmet waren met een vogelgriepvirus. Toen mensen in Nederland in 2003 besmet raakten met het H7N7-virus, hadden zij ook soortgelijke klachten. Destijds werd het H7N7-virus bij 89 mensen in Nederland aangetoond. Hans Nauwynck, professor bij de UGent en verbonden aan de faculteit Diergeneeskunde, vakgroep virologie, maakt zich voorlopig geen grote zorgen. “Zolang het hier om een geïsoleerd voorval gaat, is het niet erg.” Wereldwijd zijn er over de jaren heen honderden gevallen gemeld van besmetting van mensen met verschillende vogelgriepvirussen, waarvan een aanzienlijk deel werd veroorzaakt door een H5N1-virus, nagenoeg steeds met lichte symptomen.

 

Tekst: Pluimvee – Bron: Poultry World/VILT – Foto: Shutterstock

 

Te vinden in: Alle categorieën , Dierengezondheid

 
 

Inloggen op de ledenportal