Boerderij: Daling eierprijs zet door

12-04-2024

Redactie

Hans Bijleveld

redacteur pluimveehouderij

De eiermarkt vertoonde deze week (week 15) eenzelfde beeld als vorige week: afnemende vraag. De bestellingen deze week varieerden van ‘uitermate slecht’ tot redelijk. Het lijkt erop dat supermarktketens voor Pasen ruim eieren hadden besteld om er zeker van te zijn niet tekort te komen, en dat de geleverde hoeveelheden nog niet allemaal zijn verkocht. 

Dus zijn er nu even wat minder eieren nodig. Het lijkt erop dat dit in Duitsland meer aan de orde was dan in Nederland; de prijsdaling in Duitsland was deze week tenminste wat hoger dan in Nederland; maar telt wel mee in de NOP-notering. De prijsdalingen worden gezien als normale en gebruikelijke prijscorrecties na Pasen, richting een nieuwe bodem. Zij zijn wel wat steviger dan vorige week was voorzien.

Barneveld noteerde alle gewichten lager; de kooi-eieren gemiddeld €0,46 per 100 stuks (vorige week -€0,15) en de bruine scharreleieren gemiddeld €0,45 (vorige week -€0,06).

Weser-Ems flink omlaag

De Amsterdamse Grossiers Index voor scharreleieren liet ook alle gewichtsklassen dalen; de witte en de bruine allebei gemiddeld met €0,24 (vorige week beide -€014).

De Duitse Weser-Ems ging opnieuw flink omlaag, bij de scharreleieren minder hard dan vorige week, bij de bruine in dezelfde orde van grootte. De Duitse notering voor OKT-scharreleieren ging gemiddeld over de vier gewichtsklassen zowel bij de witte en de bruine met €0,60 omlaag (vorige week wit -€0,94, bruin -€1,04). De Weser-Ems ging bij de kooi-eieren omlaag met gemiddeld €0,39 bij de witte (vorige week -€0,37) en met gemiddeld €0,44 bij de bruine (vorige week -€0,46).

De Franse Rungis-notering voor kooi-eieren noteerde alle vier de gewichtsklassen op de eerste drie noteringsdagen exact gelijk aan in de twee weken hiervoor.

NOP-richtprijs omlaag

De NOP-richtprijs voor scharreleieren ging weer met meerdere dubbeltjes omlaag; gemiddeld over alle gewichten bij de witte met €0,36 (vorige week -€0,47) en bij de bruine met €0,37 (vorige week -€0,36).

De NOP-richtprijs voor scharreleieren 62/63 gram ging bij de witte met €0,61 omlaag naar €11,68 (vorige week -€0,58) en bij de bruine met €0,60 omlaag naar €12,64 (vorige week -€0,45). Hiermee zijn de prijzen gedaald onder die in de eerste week van dit jaar.

Industrie pakt weer partijen op

De eierverwerkende industrie pakt weer partijen op, lijkt iets voorraad te willen opbouwen, vooruitlopend op mogelijke prijsstijging richting Pinksteren. Krijgen eieren vanuit meerdere landen (goedkope) eieren aangeboden.

De industrienoteringen zakten deze week opnieuw, maar minder sterk dan vorige week. De Duitse Weser-Ems industrienotering voor OKT-scharreleieren daalde met €0,09 naar €2,06 (vorige week -€0,13), die voor kooi-eieren ging met €0,02 omlaag naar €1,50 (vorige week -€0,08). De Franse Rungis-notering voor kooi-eieren bleef voor de derde week op rij onveranderd €1,66.

De NOP-industrienoteringen daalden ook; die voor scharrel met €0,059 naar €1,729 (vorige week -€0,105), die voor kooi-eieren met €0,015 naar €1,573 (vorige week -€0,043). Hiermee is de industrienotering voor scharreleieren €0,547 en die voor kooi-eieren €65,9 lager dan vorig jaar in dezelfde week.

Prijsdaling zet door

De verwachting is dat de prijsdaling de komende week zal doorzetten, volgens een enkeling in de komende twee weken. Een vrije val wordt het zeker niet. Het weer gaat ook weer meespelen in de vraag naar eieren.Gewone bruine scharreleieren voor de Nederlandse markt zijn schaars. In het hogere segment (vrije uitloop en bio) ‘knelt de markt’, daarvan is ruim voldoende aanbod, afwaarderen van deze eieren kost geld.

Positief is dat het aanbod even wat minder is door koppelwisselingen (uitstallingen, zoals de Duitsers zeggen). Als nieuwe koppels over enige tijd in productie komen, zal het aanbod weer stijgen. De vooruitzichten voor mei, met weer enkele feestdagen, zijn gunstig voor de consumptie.

Enkele recente AI-uitbraken in de VS, op grote legbedrijven, hebben nog geen effect buiten de VS. Maar dat kan veranderen als het aantal besmettingen toeneemt. Volgens het Amerikaanse ministerie van Landbouw zijn sinds de start van de vogelgriepuitbraken in de VS op 8 februari 2022 bijna 86 miljoen stuks pluimvee besmet. En is HPAI vastgesteld in 1.118 koppels (waarvan 475 commerciële koppels) in 48 staten.

Prognose eierprijzen: licht dalend.

 
 

Inloggen op de ledenportal