Boerderij: Biologische legkippensector wil sociale en boskapvrije soja

25-01-2013

De Nederlandse biologische legpluimveesector wil dat alle soja in biologisch legkippenvoer sociaal en boskapvrij geproduceerd is. De biologisch legpluimveesector stelt extra eisen aan geïmporteerde soja en koppelt die aan het keurmerk Eco-Sociaal. Eind 2015 moet alle soja aan dat keurmerk voldoen.

Diverse partijen in de biolegsector gaan investeren in projecten van de sojatelers ter verbetering van de sociale omstandigheden, om te beginnen in China en daarna in Brazilië. De soja moet niet alleen biologisch geteeld zijn, maar ook met zekerheid verbouwd zijn op gronden waar recent geen regenwoud heeft gestaan. Het aspect 'boskapvrije' productie is tot op heden niet wettelijk vastgelegd in de biologische criteria, maar wordt nu verankerd in de aanvullende private normering.
De bedrijven die meedoen aan dit project hebben hun goede voornemen woensdag zwart op wit gezet tijdens de beurs BioVak in Zwolle. Zij deden dit door het convenant 'Solidair met Soja' te ondertekenen. De Initiatiefnemers en ondertekenaars van het convenant zijn Green Food International B.V. (in- en exporteur van biologische grondstoffen), diervoederproducent Van Gorp Biologische Voeders B.V., de Biologische Pluimveehouders Vereniging, eierpakstation Gebroeders Van Beek B.V., Stichting merkartikel Bio+, Solidaridad (internationale netwerkorganisatie voor duurzame handel) en Bionext (ketenorganisatie voor duurzame, biologische landbouw en voeding).
Het streven van de convenantpartners is dat in 2013 dertig procent van alle biologische soja in het kippenvoer voor de biologische leghennen eco-sociaal is, in 2014 zestig procent en in 2015 honderd procent.

      

De ondertekenaars van het convenant (v.l.n.r.): Jaap van Deelen (voorzitter Biologische Pluimveehouders Vereniging), Guus Knoops (commercieel directeur eierhandel Gebr. Van Beek), Arno van Gorp (directeur Van Gorp Biologische Voeders), Bavo van den Idsert (directeur Bionext), Aalt van de Kraats (directeur Green Food International), Jan Maarten Dros (teamhoofd Solidaridad) en Henk Gerbers (voorzitter Stichting merkartikel Bio+). -

door Hans Bijleveld 25 jan 2013

 

 
 

Inloggen op de ledenportal