Boerderij: Hoofdwetenschapper WHO: vogelgriep vormt pandemie onder dieren

18-04-2024

Redactie

ANP

Persbureau

Wereldwijd heerst een vogelgriep ‘pandemie onder dieren’, zegt WHO-hoofd Jeremy Farrar. Risico op overdracht naar mensen bestaat.

De vogelgriepvariant die wereldwijd rondgaat en naast vogels tal van zoogdieren heeft besmet, wordt inmiddels beschouwd als een “pandemie onder dieren”. Wetenschappelijk hoofd Jeremy Farrar van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gebruikte deze term donderdag 18 april voor de uitbraak. Hij omschrijft deze als “enorm zorgwekkend”, vooral omdat niet valt uit te sluiten dat het zeer dodelijke virus uiteindelijk zo evolueert dat het van mens op mens kan overgaan.

Besmetting via dieren

Tot nu toe kunnen mensen alleen besmet raken door contact met dieren die het virus hebben opgelopen. Eerder deze maand werd een Amerikaanse koeienboer ziek, net als zijn koeien. Volgens de WHO lijkt het erop dat dit de allereerste infectie was van een mens door contact met een besmet zoogdier. Andere mensen liepen het virus op via besmette vogels. De Amerikaanse koeien waren zeker niet de eerste zoogdieren die het H5N1-virus opliepen. Het virus is eerder al gevonden bij uiteenlopende zoogdiersoorten, waaronder katten, varkens, ijsberen, zeehonden, stinkdieren, vossen, beren, wasberen, rode lynxen en tijgers.

Dreiging voor de mensheid

“Als je bij de zoogdierpopulatie komt, dan kom je dichter bij mensen”, zei Farrar. “Dit virus is gewoon op zoek naar nieuwe gastheren.”

Voor zover bekend hebben sinds begin vorig jaar tot 1 april van dit jaar 889 mensen wereldwijd vogelgriep opgelopen. Van deze patiënten overleden er 463, meer dan de helft (52 procent). “Het sterftecijfer is uitzonderlijk hoog”, beaamt Farrar. “Het is tragisch om te zeggen, maar als ik besmet raak met H5N1 en overlijd, dan was dat het. Maar als ik in de gemeenschap rondloop en iemand anders besmet, begint de circulatie.”

Noodzaak voor wereldwijde monitoring

De hoofdwetenschapper van de WHO pleit voor een betere wereldwijde monitoring van het virus. Als het ooit zover komt dat mensen elkaar kunnen besmetten, moet de wereld voorbereid zijn om direct te reageren.

Lees het laatste nieuws en achtergronden over vogelgriep

 
 

Inloggen op de ledenportal