Boerderij: Eierprijzen dalen licht, vraag blijft stabiel

26-04-2024

Redactie

Hans Bijleveld

redacteur pluimveehouderij

In week 17 daalden de eierprijzen licht, terwijl de vraag vanuit de retail stabiel bleef, vooral door sterke bestellingen uit Duitsland voorafgaand aan de Dag van de Arbeid.

De eiermarkt stelde deze week niet teleur. Het was een goede week waarin de eieren, vooral later in de week, vlot van de hand gingen tegen redelijk stabiele prijzen. De vraag naar tafeleieren vanuit de retailsector bleef sterk, met name vanuit Duitsland, waar men vooruit inkocht vanwege de aanstaande Dag van de Arbeid op 1 mei. Zowel de standaard als de duurdere soorten tafeleieren, zoals biologische eieren, profiteerden van deze toegenomen vraag.

Prijsdalingen op de markt

Deze week zagen we de prijzen van eieren toch verder dalen, met Barneveld als opvallendste daler bij de scharreleieren. Gezien Barneveld de afgelopen weken vrij hoog noteerde in vergelijking met de NOP-richtprijs, komt deze relatief sterke daling niet onverwacht.

Barneveld registreerde een daling over alle gewichten; bij de kooi-eieren gemiddeld €0,16 per 100 stuks (vorige week -€0,44) en bij de bruine scharreleieren gemiddeld €0,30 (vorige week -€0,35). De Amsterdamse Grossiers Index voor scharreleieren daalde voor de vierde week op rij, met vergelijkbare dalingen bij witte en bruine scharreleieren; de witte daalden met €0,16 (vorige week -€0,24), de bruine met €0,18 (vorige week -€0,26).

Stabilisatie in Duitsland en Frankrijk

De daling bij de Duitse Weser-Ems kwam bijna tot stilstand. De notering voor OKT-scharreleieren daalde gemiddeld over de vier gewichtsklassen bij de witte met €0,03 en bij de bruine met €0,04. Bij de kooi-eieren daalden de prijzen met gemiddeld €0,01 bij de witte en €0,07 bij de bruine. De Franse Rungis-notering voor kooi-eieren corrigeerde van €1,66 naar €1,60.

Richtprijsontwikkelingen

De NOP-richtprijs voor scharreleieren liet een vertraging in de daling zien, maar daalde nog altijd meer dan de Weser-Ems notering. Gemiddeld over alle gewichten daalde de richtprijs voor de witte met €0,14 (vorige week -€0,24) en voor de bruine met €0,18 (vorige week -€0,30). Voor scharreleieren van 62/63 gram ging de richtprijs voor witte eieren omlaag met €0,15 naar €11,25 (vorige week -€0,28) en voor bruine met €0,20 naar €12,10 (vorige week -€0,34).

Verwerkende industrie en vooruitzichten

De eierverwerkende industrie nam terughoudend deel en zocht voornamelijk naar gelegenheidspartijen. Een Duitse analist toonde zich positief over de ontwikkelingen op de tafeleimarkt maar minder over de vraag vanuit de verwerkende industrie, die leek af te nemen. Voor de vrije handel was de industrie geen optie, gezien de geboden prijzen gelijk lagen met de industrienotering voor kooi-eieren.

De verwachting is dat de vraag en de prijzen richting Pinksteren weer enigszins zullen aantrekken. Het begin van deze stijgende lijn hangt mede af van het weer: zonnig weer bevordert een eetpatroon met meer salades inclusief eieren. Het aanbod van eieren is recentelijk afgenomen door het slachten van oude kippen, en de prijzen voor oude kippen zijn in twee weken met acht cent gedaald. Het gebrek aan concurrentie tussen slachterijen is niet bevorderlijk voor de prijszetting.

Prognose eierprijzen: licht dalend tot stabiel.

 
 

Inloggen op de ledenportal