Boerderij: Pluriton start met MRI-scantechniek voor geslachtsbepaling legkippenei

03-05-2024

Redactie

Hans Bijleveld

redacteur pluimveehouderij

Pluriton past sinds maandag 29 april een nieuwe techniek toe om het geslacht van embryo’s in legbroedeieren te bepalen: de MRI-scantechniek Genus Focus. Pluriton doet dat in een nieuwe broederij in Bladel (N.-Br.)

Pluriton heeft vooral gekozen voor de Genus Focus-techniek omdat het een niet-invasieve techniek is. “Geen gaatje in het ei, een proces waarbij geen hulpstoffen nodig zijn en dat goed te automatiseren is met een relatief lage arbeidsbehoefte, allemaal pluspunten”, zegt Hans Groot Koerkamp, algemeen directeur van Pluriton. Hij noemt ook de schaalbaarheid van de techniek als pluspunt. Nu staan er in Bladel vier scanmodules, binnenkort komt er een vijfde bij. Vanaf dat moment kan Pluriton ook grote kuikenklanten en grote opfokbedrijven met 200.000 of meer opfokplaatsen binnen één week beleveren met OKT-henkuikens. “We kunnen dus nu nog beter inspelen op de wensen van onze klanten en onze H@N-legrassen vermarkten,” vult mede-algemeen directeur Cees Blankenstijn aan.

MRI-scan

Genus Focus een contactloze techniek: de eieren gaan door een MRI-scanmachine die een foto van elk ei maakt en vervolgens automatisch het geslacht bepaalt. Dit in tegenstelling tot de meeste andere technieken, waarbij voor de geslachtsbepaling van het kippenembryo met een naaldje een klein gaatje in het broedei wordt geprikt om wat vloeistof uit het ei te halen. Het Duitse Orbem in München heeft de scan- en analysetechniek ontwikkeld, een combinatie van MRI en Artificial Intelligence. Vencomatic Group in Eersel (N.-Br.) zorgt via dochter Prinzen BV voor de automatisering van de aan- en afvoer van de broedeieren rond de scanunits. De vrijwel volledige automatisering van het proces speelde mee om juist voor deze techniek te kiezen.


Een band voert de laden met broedeieren aan. De broedeieren worden vanaf een broedlade in de cupjes op een dwarsbandje gezet die de eieren in de scanmachine voert. Daarin wordt van elk broedei een MRI-foto gemaakt en het geslacht van het embryo bepaald.

Nog een voordeel is dat met de Genus Focus-techniek broedeieren van elke leeftijd moederdieren ermee gesekst kunnen worden. Groot Koerkamp: “Bij de invasieve technieken is de schaal van de eieren van jonge moederdieren te hard en de schaal van eieren van oudere moederdieren te breekbaar. Die technieken zijn veelal slechts toepasbaar voor eieren van moederdieren tussen 30 en 60 weken. Wij kunnen alle broedeieren gebruiken.”

Voorspelbare resultaten

Daarnaast is de Genus Focus-techniek toepasbaar op witte én bruine eieren, ook is het een schone techniek en zijn de technische resultaten zeer voorspelbaar. “Elke 100 broedeieren leveren gemiddeld zo’n 42 vrouwelijke broedeieren op”, zegt Corné Verwijs, manager planning en logistiek bij Pluriton. Deze cijfers zijn gebaseerd op eerdere resultaten met de techniek in Duitsland en Frankrijk en nu ook naar eigen ervaring in Bladel. Bovendien is het aantal seksfouten laag met 3%, weet hij. “En dat percentage gaat nog verder omlaag, want door de AI is Genus Focus zelflerend en wordt de analyse van de scanfoto’s steeds beter.”

Dat is belangrijk, want de haankuikens die worden geboren moeten volgens de Duitse wet en KAT worden gemest, een extra kostenpost. Ook de scansnelheid, nu minder dan 1,5 seconden, zal verbeteren richting één seconde. Het aantal gescande eieren loopt dan per uur op van nu 2.500 naar meer dan 3.000.

In Bladel broedt Pluriton de eieren voor in 12 voorbroedkasten. Na de geslachtsbepaling vóór de 13e broeddag worden de vrouwelijke broedeieren op broedlades gezet. Die worden in de Pluriton-broederijen in Afferden (L.) of Arendonk (België) verder bebroed. De mannelijke broedeieren en de niet-bevruchte eieren worden met een band afgevoerd naar een stalen container die wordt opgehaald door Symrise (voorheen Schaffelaarbos) in Barneveld om te worden verwerkt tot veevoergrondstof.


Na het scannen en de geslachtsbepaling worden de vrouwelijke broedeieren op broedlades gezet. De mannelijke broedeieren en de niet-bevruchte broedeieren worden via een band afgevoerd naar een stalen opslagtank. Die krijgen de bestemming veevoergrondstof.
 
 

Inloggen op de ledenportal