Boerderij: Daling eierprijs zwakt af

03-05-2024

Redactie

Hans Bijleveld

redacteur pluimveehouderij

De eieren liepen deze week (week 18) redelijk vlot weg. Handelaren hadden aan het eind van de week weinig over. Met de vrije feestdag op 1 mei in Duitsland, was het geen gewone week en verliep de afzet niet gelijkmatig. Vanuit Duitsland wordt een goede vraag gemeld met hoge bestelhoeveelheden.

Ondanks de vlotte handel was het lastig om hogere prijzen te beuren. De enkele weken geleden ingezette prijsdalingen kregen deze week een vervolg, al vlakte de daling wel verder af en stagneerden de Duitse noteringen.

De prijscorrectie op het hoge niveau van de Barneveld-notering zette deze week door: alle gewichten gingen omlaag. Bij de kooi-eieren met gemiddeld €0,19 per 100 stuks (vorige week -€0,16) en bij de bruine scharreleieren met gemiddeld €0,29 (vorige week -€0,30). De Amsterdamse Grossiers Index (AGI) voor scharreleieren ging voor de vijfde week achtereen omlaag, maar de daling verloopt steeds minder steil. De notering voor de witte ging gemiddeld over de vier gewichtsklassen met €0,09 omlaag (vorige week -€0,16), die voor de bruine met €0,07 (vorige week -€0,18).

Nadat vorige week de daling van de Duitse Weser-Ems nagenoeg tot stilstand kwam, noteerde de WE-notering voor OKT-scharreleieren deze week nagenoeg vlak. De kooi-eieren haalden zelfs een mager plusje: gemiddeld over de vier gewichtsklassen bij de witte +€0,01 en bij de bruine +€0,04.

De Franse Rungis-notering voor kooi-eieren noteerde gemiddeld over alle vier de gewichtsklassen en de twee noteringsdagen €0,30 lager dan in de week ervoor.

Prijsdaling scharrelei vlakt verder af

Ook bij de NOP-richtprijs voor scharreleieren, op basis van Barneveld, AGI, Weser-Ems en opgaven door de eierhandel, vlakt de prijsdaling verder af, vooral bij de witte. Gemiddeld over alle gewichten daalde de richtprijs voor de witte met €0,07 (vorige week -€0,14) en voor de bruine met €0,12 (vorige week -€0,18). De NOP-richtprijs voor scharreleieren 62/63 gram ging bij de witte met €0,07 omlaag naar €11,18 (vorige week -€0,15) en bij de bruine met €0,15 omlaag naar €11,95 (vorige week -€0,20). Ter vergelijking vorig jaar in week 18 daalde de NOP-richtprijs voor witte scharrel met €0,33 naar €15,46 en de bruine scharrel met €0,35 naar €15,74.

Afzet naar eierververwerkende industrie valt tegen

De afzet naar de eierverwerkende industrie viel wat tegen. Wat er naartoe ging haalde bij lange na niet de NOP-notering. Volgens een kenner worden er partijen scharreleieren en kooi-eieren op pulptrays aangeboden, een indicatie dat elders in Europa eieren over zijn. Dat buitenlandse aanbod – tot wel twee dubbeltjes onder de NOP-notering – beconcurreert de afzet van Nederlandse eieren naar de industrie. Volgens een Duitse marktanalist toonde de Duitse eiproductenindustrie deze week iets meer interesse om opnieuw te kopen, maar was prijsniveau relatief stabiel.

De Duitse industrienoteringen veranderen deze week niet of nauwelijks. De Weser-Ems voor OKT-scharreleieren zakte met €0,01 naar €1,97 (vorige week ook -€0,01), die voor kooi-eieren bleef €1,45 (vorige week -€0,01).

De NOP-industrienotering daalde voor scharreleieren met €0,021 naar €1,635 (vorige week -€0,023) en voor kooi-eieren met €0,060 naar €1,469 (vorige week -€0,027). Hiermee blijft het verschil met vorig jaar -26% voor scharreleieren en -31% voor de kooi-eieren voor de industrie.

Vraag naar eieren lijkt aan te trekken

De vraag naar eieren lijkt wat aan te trekken. Dat geldt ook voor bio en vrije uitloop. De Duitse marktanalist spreekt van een eiermarkt die relatief in evenwicht is. Scharreleieren (KAT/OKT) zijn voldoende aanwezig, maar er zijn tekorten aan vrije-uitloopeieren (KAT/OKT). Die zouden momenteel moeilijk verkrijgbaar zijn vanwege lopende promoties. XL-eieren zijn nog steeds ruimer verkrijgbaar, maar het aanbod van kleine eieren is nog laag.
Dat komende week zal de afzet niet gelijkmatig lopen. Vanwege Hemelvaart zullen in de eerste drie dagen extra uitleveringen plaatsvinden.
De verwachting is dat de markt de komende weken iets verder zal aantrekken en dat dit een positief effect zal hebben om de prijsontwikkeling. En als er toch iets van de prijzen af zal gaan, dan zal dat weinig zijn.

Opvallend is dat de oude kippenprijzen deze week weer met €0,05 onderuit gingen. Naar verluidt onder druk van een Belgische slachter. Twee weken geleden zakte de prijs in één week ook al met €0,05. Is er zoveel onbalans tussen het aanbod van uitgelegde hennen en de vraag naar het vlees ervan of is er meer aan de hand?

Prognose eierprijzen: licht dalend tot stabiel.

 
 

Inloggen op de ledenportal