Boerderij: Eiermarkt vriendelijk en evenwichtig

13-05-2024

Redactie

Hans Bijleveld

redacteur pluimveehouderij

De eieren liepen in de Hemelvaartsweek (week 19) redelijk vlot weg. Leveringen waren iets naar voren in de week gehaald, maar ook de laatste twee dagen van de week werd er nog uitgeleverd.

Aan het einde van de week waren de meeste eieren weg. Al met al een was het een mooie week, waarin ondanks een verkoopdag minder nagenoeg normale weekomzetten werden behaald.

Het evenwicht tussen vraag en aanbod zorgde voor stabiele noteringen. Barneveld bleef deze week voor alle gewichten gelijk. De Amsterdamse Grossiers Index (AGI) voor scharreleieren hield de XL- en L-eieren gelijk en noteerde de M- en S-eieren vijf cent lager, zowel voor wit als bruin, terwijl er vorige week bij elke gewichtsklasse €0,05 of 0,10 af ging.

NOP scharreleieren nagenoeg vlak

De Duitse Weser-Ems noteerde de OKT-scharreleieren voor de tweede week onveranderd. Ook de kooi-eieren bleven gelijk aan een week eerder, toen er bij de bruine eieren nog een klein plusje (+€0,04) werd genoteerd.

De Franse Rungis-notering voor kooi-eieren noteerde gemiddeld over alle vier de gewichtsklassen en de twee noteringsdagen €0,35 lager dan in de week ervoor, toen er gemiddeld €0,30 af ging.

De NOP-richtprijs voor scharreleieren zakte een klein beetje. Gemiddeld over alle gewichten daalde de richtprijs voor de witte met €0,04 (vorige week -€0,07) en voor de bruine met €0,05 (vorige week -€0,12). De NOP-richtprijs voor scharreleieren 62/63 gram ging bij de witte met €0,02 omlaag naar €11,16 (vorige week -€0,07) en bij de bruine met €0,03 omlaag naar €11,92 (vorige week -€0,15). Vergeleken met de Hemelvaartsweek van vorig jaar daalde de NOP-richtprijs voor witte scharrel met €0,14 naar €15,12 en de bruine scharrel met €0,16 naar €15,41.

Kooi-industrienotering onder druk

De verwerkende industrie is geïnteresseerd om te kopen, in de verwachting dat de eieren naar Pinksteren toe zeker niet duurder zullen zijn. Bij kooi-eieren is de concurrentie groot. Die worden vanuit heel Europa aangeboden. Dat is ook te merken in de daling van de industrienotering voor kooi-eieren die in Frankrijk (Rungis) flink onderuit ging: na -€0,05 in week 18 met €0,15 naar €1,40 in week 19. Dat schijnt een marktconforme notering te zijn.

De Duitse industrienoteringen veranderden deze week niet. De Weser-Ems voor OKT-scharreleieren bleef €1,97 (vorige week -€0,01), die voor kooi-eieren bleef €1,45 (vorige week ook onveranderd).

Onder invloed van de gedaalde Rungis-notering daalde de NOP-industrienotering voor kooi-eieren met €0,052 naar €1,417 (vorige week -€0,06). De NOP-industrienotering voor scharreleieren daalde met €0,007 naar €1,628 (vorige week -€0,021). Hiermee wordt het verschil met vorig jaar -24% voor scharreleieren en blijft het verschil -31% voor de kooi-eieren voor de industrie.

Beschikbaarheid eieren groeit

Er zijn voldoende eieren uit alle houderijvormen beschikbaar om aan de huidige behoefte te voldoen. Maar of dat de komende week zo zal blijven, is de vraag. Volgens een Duitse marktanalist zijn KAT-gecertificeerde vrije-uitloopeieren (OKT) en zijn zware eieren uit alle houderijvormen inmiddels relatief schaars. Mogelijk als gevolg van koppels die worden geruid of naar de slacht gaan.

De afzet- en prijsverwachtingen richting Pinksteren zijn gunstig. Voor de vrije Pinkstermaandag wordt deze week wat extra uitgeleverd. Tegen naar verwachting stabiele prijzen of zelfs een kleine opleving volgens de optimisten.

Vooralsnog is de beschikbaarheid voldoende. Die kan nog wel wat toenemen, terwijl de vraag nauwelijks zal stijgen. Voor de iets langere termijn verwacht de Duitse marktanalist een opleving van de vraag door het EK voetbal dat in Duitsland plaatsvindt van half juni tot half juli. In die periode moeten veel EK-bezoekers worden voorzien van verse eieren en voedsel op basis van eieren. Het effect op de Nederlandse tafeleimarkt wordt niet als groot ingeschat.

Prognose eierprijzen: stabiel.

 
 

Inloggen op de ledenportal