Boerderij: Eiermarkt blijft stabiel en vriendelijk

17-05-2024

Redactie

Hans Bijleveld

redacteur pluimveehouderij

De eieren liepen in deze week voor Pinsteren (week 20) redelijk vlot weg. De consumptie is goed, de bestellingen waren normaal. Vanuit het buitenland worden veel (bruine) kooi-eieren aangeboden voor weinig. Die eieren vinden veelal bestemming bij horeca(groothandel) en kleine levensmiddelenwinkels. Dat buitenlandse aanbod heeft nauwelijks invloed op het gangbare tafeleisegment dat uit BLk-scharreleieren, vrije uitloop en bio bestaat.

Leveringen voor Pinkstermaandag zijn naar voren gehaald waardoor deze week meer is uitgeleverd dan er in de Pinksterweek zal worden uitgeleverd.

Vraag en aanbod blijven goed in balans, de Duitse prijzen stabiliseren min of meer op, de Nederlandse liepen nog iets terug, op een nog steeds hoog niveau. Barneveld liet, na een week met gelijke prijzen, deze week de scharreleieren met gemiddeld €0,07 zakken en de kooi-eieren met gemiddeld €0,20.

NOP scharreleieren iets terug

De Amsterdamse Grossiers Index (AGI) voor scharreleieren noteerde de witte nagenoeg gelijk (-€0,01) en de bruine op -€0,03 (Vorige week allebei gemiddeld –€0,02).

De Duitse Weser-Ems noteerde voor de OKT-scharreleieren zelfs een marginaal plusje: wit gemiddeld +€0,03 en bruin gemiddeld +€0,01 (vorige week allebei onveranderd). De Weser-Ems voor kooi-eieren bleef bij de witte gelijk en zakte bij de bruine met gemiddeld -€0,01 (vorige week allebei onveranderd).

De Franse Rungis-notering voor kooi-eieren noteerde gemiddeld over de gewichtsklassen met meer dan een halve euro.

De NOP-richtprijs voor scharreleieren viel nog iets terug. Gemiddeld over alle gewichten daalde de richtprijs voor de witte met €0,04 (vorige week ook -€0,04) en voor de bruine met €0,08 (vorige week -€0,05). De NOP-richtprijs voor scharreleieren 62/63 gram ging bij de witte met €0,02 omlaag naar €11,14 (vorige week -€0,02) en bij de bruine met €0,05 omlaag naar €11,92 (vorige week -€0,03). Ter vergelijking vorig jaar in de week voor Pinksteren daalde de NOP-richtprijs voor witte scharrel met €0,25 naar €14,87 en de bruine scharrel met €0,18 naar €15,23.

Industrie is afwachtend

De verwerkende industrie was ook deze week afwachtend en terughoudend. In de verwachting dat de eieren na Pinkeren niet duurder zullen zijn, heeft het geen zin om voorraden op te bouwen. Kopen wat nodig is en volgende week verder zien. De kat uit de boom kijken, zo gezegd.

De industrienoteringen liepen nog wat verder terug. De Duitse Weser-Ems industrienoteringen daalden voor OKT-scharreleieren met €0,02 naar €1,95 en voor kooi-eieren met €0,01 naar €1,44 (vorige week beide onveranderd).

De Rungis-notering voor kooi-eieren zakte met €0,05 naar €1,35 en is hiermee in vier weken met €0,31 gezakt. De NOP-industrienotering voor kooi-eieren daalde met €0,013 naar €1,404 (vorige week -€0,52). De NOP-industrienotering voor scharreleieren daalde met €0,018 naar €1,610 (vorige week -€0,007). Hiermee wordt het verschil met vorig jaar -23% voor scharreleieren en blijft het verschil -19% voor de kooi-eieren voor de industrie.

Uitdaging: prijshoudend handelen

Er zijn nog voldoende eieren uit alle houderijvormen beschikbaar en dat zal de komende weken niet veel anders zijn. Waar de ene marktkenner inschat dat het aantal hennen dat naar de slacht gaat min of meer gelijk is aan het aantal jonge hennen dat in productie komt, verwacht een enkele marktkenner dat eieren wat royaler beschikbaar zullen komen.

Volgens een Duitse analist zijn vrije-uitloop en XL-eieren vanauit alle houderijvormen schaars en is het aanbod bio ‘rijk te noemen’.

Inmiddels zijn enkele bedrijven die aan een (provinciale) opkoopregeling deelnemen, leeg gekomen. De algemene verwachting is dat het effect van de opkoopregelingen pas na de zomer merkbaar zal worden. Dat de kooi-einoteringen nog steeds op een hoog niveau zitten, is een teken dat het wereldwijd goed gaat met de eierbusiness.

Meestal is er na Pinksteren een omslag en lopen de prijzen iets terug. Ook nu staan de eierhandelaren voor de uitdaging de komende weken prijshoudend te kunnen handelen. Marktkenners zijn gematigd positief, maar “wellicht ietsjes eraf”.

Prognose eierprijzen: stabiel tot licht dalend.

 
 

Inloggen op de ledenportal