Boerderij: Intensieve monitoring na HPAI-vaccinatie

21-05-2024

Redactie

Norbert van der Werff

redacteur

Bij vaccinatie tegen vogelgriep is intensieve monitoring noodzakelijk, stelt Efsa, het voedselagentschap van de EU, in een nieuw rapport. Ook pluimveebedrijven die niet tegen HPAI vaccineren, krijgen daarmee te maken.

Er moet nog veel onderzocht worden voordat pluimveehouders hun dieren vaccineren tegen vogelgriep. Maar ook dan keren de onbezorgde tijden van voor de vogelgriepdreiging niet terug. Geen enkel vaccin biedt 100% zekerheid, dus monitoring is cruciaal. Tegen vogelgriep gevaccineerde dieren kunnen het virus onder de leden hebben en verspreiden. Dat bleek ook in Frankrijk, waar HPAI werd vastgesteld bij gevaccineerde eenden en koppels moesten worden geruimd.

De wetenschappers van Efsa maken onderscheid tussen noodvaccinatie en preventieve vaccinatie. Noodvaccinactie vindt plaats als er een uitbraak is, bij preventieve vaccinatie is daar nog geen sprake van. Bij noodvaccinatie dienen er iedere twee weken testen in het lab worden uitgevoerd en moet extra in de gaten worden gehouden of het pluimvee klinische verschijnselen van vogelgriep vertoont.

Het rapport benadrukt dat pluimveehouders hun aandacht voor bioveiligheid niet mogen laten verslappen. Monitoring is cruciaal voor vroege detectie van een uitbraak. Alleen als zeker is dat er geen vogelgriepvirus rondwaart onder pluimvee kunnen dieren veilig worden vervoerd.

Lees het laatste nieuws en achtergronden over vogelgriep

 
 

Inloggen op de ledenportal