Boerderij: Dalende eierprijzen na Pinksteren door verminderde vraag

24-05-2024

Redactie

Hans Bijleveld

redacteur pluimveehouderij

De afzet van eieren na Pinksteren was goed, maar de vraag neemt traditioneel af in de maanden erna. Dit leidt tot dalende prijzen in zowel Nederland als Duitsland.

De afzet was deze week na Pinksteren best goed. De pakstations waren het Pinksterweekend ingegaan met amper voorraad. Na Pinksteren waren er genoeg bestellingen zodat de eieren goed wegliepen, zowel in Nederland als in Duitsland. De consumentenvraag is behoorlijk.

In de maanden na Pinksteren loopt de vraag altijd wat terug en dat lijkt nu niet anders. Dat geldt dan ook voor de prijs. Barneveld was deze week prijshoudend, maar de Amsterdamse Grossiers Index (AGI) voor scharreleieren noteerde lager, bij de witte -€0,10 (vorige week -€0,01) en bij de bruine -€0,09 (vorige week -€0,03). De Duitse Weser-Ems noteerde deze week voor de OKT-scharreleieren een duidelijke min: bij de witte -€0,11 (vorige week +€0,03) en bij de bruine -€0,12 (vorige week +€0,01). Dat gold in iets mindere mate ook voor de Duitse notering voor kooi-eieren: bij de witte -€0,05 (vorige week onveranderd) en bij de bruine -€0,07 (vorige week -€0,01). De een vond die daling onverwacht fors, een andere kenner vindt dat de Duitse notering de stemming op de markt goed weergeeft, met de kanttekening dat de Weser-Ems altijd wat directer op de markt reageert (zowel omhoog als omlaag) dan de Nederlandse noteringen. De Franse Rungis-notering voor kooi-eieren noteerde gemiddeld over de gewichtsklassen, net als vorige week, meer dan een halve euro lager.

NOP-richtprijs omlaag

De NOP-richtprijs voor scharreleieren viel, onder invloed van andere noteringen, ook terug. Opvallend daarbij was de flinke daling van de allerlichtste eitjes met meerdere dubbeltjes, net als vorige week. Gemiddeld over alle gewichten daalde de NOP-richtprijs voor de witte met €0,14 (vorige week ook -€0,04) en voor de bruine met €0,13 (vorige week -€0,08). De NOP-richtprijs voor scharreleieren 62/63 gram ging bij de witte met €0,13 omlaag naar €11,01 (vorige week -€0,02) en bij de bruine met €0,11 omlaag naar €11,76 (vorige week -€0,05). Ter vergelijking: vorig jaar in de week na Pinksteren daalde de NOP-richtprijs voor witte scharrel met €0,42 naar €14,45 en de bruine scharrel met €0,47 naar €14,76. In de tien weken erna, tot begin augustus, daalden de noteringen met ruim vier euro.

Industrie houdt zich rustig De eierverwerkers krijgen naar verluidt meer aanbod van niet-gecertificeerde eieren uit het oosten en zuiden van Europa. Voor uiteenlopende prijzen, onder de Nederlandse, maar minder ver dan vorige week. De industrienoteringen komen verder onder druk te staan. Daarmee verzwakt de onderkant van de markt, wat uiteindelijk zal doorwerken in de markt voor tafeleieren. De Duitse Weser-Ems industrienoteringen daalden flink, die voor OKT-scharreleieren met €0,10 naar €1,85 (vorige week -€0,02), die voor kooi-eieren met €0,09 naar €1,35 (vorige week -€0,01). De Rungis-notering voor kooi-eieren zakte, net als vorige week, met €0,05 naar €1,30. De NOP-industrienotering voor kooi-eieren daalde met €0,051 naar €1,353 (vorige week -€0,13). Van de NOP-industrienotering voor scharreleieren ging €0,057 af en kwam op €1,553 (vorige week -€0,018).

Verwachting: afbrokkelende prijzen

Het aanbod van eieren, uit vrijwel alle houderijen met uitzondering van OKT-vrije uitloop, is voldoende, maar met een verwachte afname van de consumptie wordt een verdere afbrokkeling van de prijs verwacht.

Prijshoudend zit er waarschijnlijk niet in. Met de zomer in het vooruitzicht zal het de komende maanden allemaal wat minder worden.

Prognose eierprijzen: licht dalend.

 
 

Inloggen op de ledenportal