Pluimvee Landsbond: VS meldt tweede geval van vogelgriep bij mens

29-05-2024

Ondanks dat de risicobeoordeling voor de Amerikaanse bevolking “laag” blijft, groeit de ongerustheid wel nadat er een tweede besmetting plaatsvond in de VS na contact met besmette koeien. Daarnaast is ook op een boerderij in het noordwesten van de VS voor het eerst vogelgriep vastgesteld bij alpaca's.

 

In Texas, in het zuiden van de Verenigde Staten, werd begin april melding gemaakt van een geïnfecteerd persoon met vogelgriep. Uitzonderlijk is dat niet - na contact met besmet pluimvee -, ware het niet dat de besmetting deze keer plaats vond via overdracht van een koe.  Wereldwijd zou dit om het eerste geval betreffen. Nog geen twee maand later, ditmaal in de noordelijke staat Michigan, is er opnieuw een persoon besmet met het H5N1-virus na contact met besmette koeien, aldus de Centers for Disease Prevention and Control (CDC).

 

De personen in kwestie hebben louter symptomen aan de ogen, maar de bezorgdheid bij experts groeit omwille van het groeiend aantal soorten zoogdieren (+50) dat besmet raakt. Een hoge circulatie, zeker onder zoogdieren, kan leiden tot mutaties waarbij het virus wel van mens op mens zou kunnen overgaan.

 

Tekst: Pluimvee – Bron: VILT – Foto: Pluimvee

 

Te vinden in: Alle categorieën , Dierengezondheid

 
 

Inloggen op de ledenportal