Pluimvee Landsbond: Positieve resultaten testfase vaccineren tegen vogelgriepvirus

29-05-2024

Twee vectorvaccins tegen hoogpathogene vogelgriep lieten, tijdens een veldproef met 1800 eendagskuikens in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV), gunstige resultaten zien.

 

LNV is nu volop bezig met de voorbereiding van een pilot, waarbij pluimvee op meerdere bedrijven zal gevaccineerd worden tegen vogelgriep, als vervolg op deze veldstudie. Verwacht wordt na de zomer te kunnen starten. Hiermee hoopt het LNV ervaring op te doen omtrent de mogelijk negatieve effecten van vaccinatie op de handel in pluimveeproducten en met de implementatie van het surveillanceprogramma, om een eventuele besmetting op een gevaccineerd bedrijf te kunnen opsporen.

 

Ondanks dat een geschikt vaccin met een langdurige werking van cruciaal belang is, zal vaccineren niet voor morgen zijn”, aldus Martijn Chombaere van de Landsbond Pluimvee vzw. “Er moeten nog heel wat moeilijke knopen doorgehakt worden alvorens we hiermee van start kunnen gaan. Zullen we preventief vaccineren of enkel maar noodvaccinatie toepassen? Enkel de langlevende dieren (leghennen, moederdieren, kalkoenen) of ook vleeskippen (met uitloop)? Wie zal de kosten hiervoor dragen? Is er cofinanciering mogelijk van Europa? Wat met handelsrestricties? …”.

 

Tekst: Eigen verslaggeving - Bron: LNV - Foto: Shutterstock

 

Te vinden in: Alle categorieën , Onderzoek

 
 

Inloggen op de ledenportal