Boerderij: Eierprijzen verder gedaald, maar licht

21-06-2024

Redactie

Hans Bijleveld

redacteur pluimveehouderij

De afzet was deze week (week 25) weinig anders dan in de afgelopen weken. Het was een mooie, stabiele week, met aardige bestellingen, best consumptie en redelijk prijshoudend, zo omschreef een eierhandelaar deze week. Zeker niet slecht voor de tijd van het jaar.

Hoewel dat volgens enkele marktkenners niet nodig was, gingen de noteringen ook deze week weer wat omlaag. Maar wel minder dan in de voorgaande weken.

Zo ging Barneveld deze week omlaag gemiddeld met €0,16 bij de kooi-eieren (vorige week -€0,21) en gemiddeld met €0,17 bij de scharreleieren (vorige week -€0,29). De Amsterdamse Grossiers Index (AGI) voor scharreleieren noteerde ook lager en ook hier was de daling minder sterk. De witte gingen gemiddeld met €0,14 omlaag (vorige week -€0,20), de bruine gemiddeld met €0,10 (vorige week -€0,16).

In Duitsland dezelfde ontwikkeling, want ook de Weser-Ems-noteringen gingen naar beneden, vooral voor de L- en M-gewichtsklassen. De Weser-Ems voor de OKT-scharreleieren daalde voor wit gemiddeld met €0,10 (vorige week -€0,13) en voor bruin gemiddeld met €0,07 (vorige week -€0,13). De Duitse kooi-einotering daalde voor de witte gemiddeld met €0,05 (vorige week -€0,16) en voor de bruine gemiddeld met €0,10 (vorige week -€0,14).

NOP-richtprijs voor scharreleieren daalt

De Franse Rungis-notering voor kooi-eieren noteerde deze week op de drie noteringsdagen (dinsdag, donderdag en vrijdag) de XL- en X-eieren onveranderd, maar ging voor de M- en de S-eieren gemiddeld met bijna een halve euro omlaag.

De NOP-richtprijs voor scharreleieren zakte gemiddeld over alle gewichten voor de witte met €0,12 en voor de bruine met €0,11 (vorige week allebei -€0,20). De NOP-richtprijs voor scharreleieren 62/63 gram ging voor de witte omlaag met €0,16 naar €9,98 en daalde voor de bruine met €0,14 naar €10,73 (vorige week allebei -€0,25).

Het is voor de witte €2,87 (22,3%) en voor de bruine €2,24 (17,3%) minder dan in week 25 van 2023.

Eierverwerkers weinig actief

De eierverwerkende industrie heeft volgens de één weinig interesse, koopt volgens een ander door, terwijl een derde zegt dat de industrie zelfs iets lijkt aan te trekken. Volgens een Duitse marktanalist handelt de eiproductenindustrie op dezelfde manier als in de afgelopen weken. De interesse in kopen bestaat nog steeds, vooral voor de huidige behoeften en voor eieren uit de goedkopere vormen van houderij. Er liggen – voor zover bekend – geen eieren in de koelhuizen. Dat kan erop duiden dat de verwerkers verwachten (of hopen?) dat de prijzen verder zullen dalen. Positief daaraan is dat áls die verwachting uitkomt er voldoende buffer is om eieren in de koelhuizen op te slaan.

De industrie-eieren waren deze week prijshoudend. De Duitse Weser-Ems industrienotering voor OKT-scharreleieren veranderde niet, die voor kooi-eieren pluste met €0,01. De Franse Rungis-notering voor kooi-eieren bleef ook onveranderd. Mede onder invloed van die buitenlandse noteringen bleef de NOP-industrienotering voor scharrel-eieren gelijk op €1,380 (-€0,001; vorige week -€0,028) en ging de NOP-notering voor kooi-eieren met €0,004 omhoog naar €1,313 (vorige week -€0,003).

De NOP-industrienoteringen liggen voor kooi-eieren 11,2% en voor scharreleieren 14,6% onder die in dezelfde week van vorig jaar.

‘Het zal op verlaging uitdraaien’

De verwachtingen voor de komende week/weken zijn gematigd positief. Dat in Duitsland in vijf deelstaten de zomervakantie aanbreekt, en de voorspelling van hogere temperaturen de komende week, tempert al te optimistische verwachtingen. Het aanbod lijkt groter te worden, maar kan vooralsnog zijn weg goed vinden als tafelei of naar de industrie.

Noteringen zouden niet hoeven te dalen, volgens één handelaar zouden ze zelfs iets kunnen plussen, een ander meent dat de prijzen niet omhoog zullen gaan, terwijl een derde zegt “het hoeft niet minder, maar ik ben bang dat het daar wel op zal uitdraaien”.

Prognose eierprijzen: stabiel tot licht dalend.

 
 

Inloggen op de ledenportal