Boerderij: Eierprijzen opnieuw iets naar beneden

28-06-2024

Redactie

Bouke Poelsma

freelance redacteur

De NOP-richtprijzen voor bruine en witte scharreleieren zijn deze week (week 26) opnieuw iets gedaald. Met de aanbrekende vakantieperiode en oplopende temperaturen is dat geen ongewone situatie.

‘Een normale, voortkabbelende markt’, zo omschrijft een eierhandelaar de situatie op de eiermarkt deze week. De dalende prijzen passen bij de tijd van het jaar. De flauwe zomerperiode staat voor de deur. Temperaturen lopen op. In de maanden juli en augustus is er over het algemeen minder vraag naar tafeleieren. De dalende prijzen komen zogezegd niet uit de lucht vallen.

Handelaren niet ontevreden over afzet

Eierhandelaren zijn over het algemeen niet ontevreden over de afzet. De verwerkende industrie doet goed mee, zodat eieren ook aan de onderkant van de markt gevraagd blijven. Dat draagt bij aan een stabiele markt. De eierprijzen bevinden zich nog altijd op een relatief hoog niveau, zeker als je de huidige situatie in historisch perspectief plaatst. Veel gewichtsklassen noteren nog altijd prijzen met twee cijfers voor de komma. Dat was lange tijd niet het geval, zeker niet met de zomervakantie voor de deur. “Het produceren van eieren is nog altijd super rendabel”, zo laat een eierhandelaar weten. Hoewel de eierprijzen de laatste weken toch wel wat hebben ingeleverd, spreekt hij nog altijd van een ‘feestje op een lager niveau’.

NOP-richtprijzen dalen over gehele linie

De NOP-richtprijzen voor bruine en witte scharreleieren dalen over de gehele linie, variërend van 2 cent in de laagste gewichtsklassen tot 21 cent in de zwaarste gewichtsklassen. De NOP-richtprijs voor bruine scharreleieren in de gewichtsklasse 62/63 gram is deze week met 18 cent gedaald naar € 10,55. De NOP-richtprijs voor witte scharreleieren in dezelfde gewichtsklasse daalt met 17 cent en komt uit op € 9,81. Witte scharreleieren van 62/63 gram noteren daarmee voor de tweede achtereenvolgende week onder € 10.

Niet snel verbetering verwacht

Het ziet er niet direct naar uit dat er de komende weken verbetering optreedt op de eiermarkt. Met de vakantieperiode in aantocht kan het zo maar zijn dat de prijzen pas in week 33 weer een opwaartse beweging laten zien. Ondanks de neerwaartse spiraal van de afgelopen weken zijn eierhandelaren zoals gememoreerd niet ontevreden over de afzet en het prijsniveau.

Prognose eierprijzen: stabiel tot licht dalend.

 
 

Inloggen op de ledenportal