Boerderij: ‘Algoritme stelt herkomst ei vast’

30-06-2024

Opinie

Willem Bruil

columnist, jurist

Een onderzoek naar de herkomst van eieren via een algoritme blijkt onbetrouwbaar. Over eieren zijn meningen verdeeld.

Een bericht onder de titel ‘Algoritme stelt herkomst ei vast’ beschrijft een onderzoek van het DIL (Deutsche Institut für Lebensmitteltechnik) over de herkomst van eieren. Natuurlijk is het niet een algoritme dat iets vaststelt; dat is gewoon weer bangmakerij over dit onderwerp. Maar goed: men nam een aantal eieren en met een spectrometer werd vervolgens de samenstelling van de dooier bepaald. Daarmee wist men dus ook welke chemische stoffen die dooiers bevatten.

Etiketten kwamen heel vaak niet overeen met de uitkomsten van ‘het algoritme’

Deze gegevens werden vervolgens ingevoerd in een ‘zelflerend’ rekenprogramma, waarbij aan dat programma natuurlijk ook de etiketten over de herkomst werden meegedeeld (onderscheiden naar houderijvorm en bepaalde rassen). Het systeem kon vervolgens de eieren kwalificeren, met een nauwkeurigheid van bijna 100%. Toen het programma vervolgens werd losgelaten op 290 eieren uit de Duitse detailhandel (biologisch, scharrel of vrije uitloop), klopte het nog maar voor ongeveer de helft. Dat wil zeggen: de etiketten kwamen heel vaak niet overeen met de uitkomsten van ‘het algoritme’.

Volgens het bericht kan dit drie dingen betekenen:

  1. het algoritme klopt nog niet en het programma moet nog beter worden getraind;
  2. een belangrijk deel van de etiketten in het schap is verkeerd;
  3. er zijn andere factoren die een rol kunnen spelen (en die nog niet zijn meegenomen): de leeftijd van de kippen, andere rassen, opgehokte vrije-uitloopeieren die gelabeld zijn als scharreleieren.

Herkomst ei vaststellen met algoritme ‘is zinloos’

Zelf kan ik maar tot één conclusie komen: dit soort onderzoeken is zinloos. Het meest aannemelijk vind ik nog dat er van de labels niet veel klopt. Maar ja, wat doen we daar dan mee? Over eieren is veel te zeggen. Jarenlang was het advies om geen eieren te eten vanwege het cholesterol. Die gedachte is helemaal verdwenen. Ik noem het blad Gezondnu.nl. Daarin vermeldt men zes redenen waarom eieren gezond zijn: vol eiwit (een belangrijke bouwstof voor je lichaam); goed voor je ogen; mooie huid; geen vlees, wel ijzer, B12 en eiwit; eieren bevatten een hoog gehalte aan essentiële omega-3-vetzuren; foliumzuur (nodig voor de groei en aanmaak van rode en witte bloedcellen). Conclusie: eet meer ei. Men geeft nog enkele cijfers: in Nederland eten we twee eieren per week (185 per persoon per jaar). In Duitsland zijn dat er 203 en in Tsjechië zelfs 277.

Voedingscentrum

Wat mij in dit hele verhaal nog het meest dwarszit, is dat ik er niet achter kan komen wat de kwalificaties en de achtergronden van de genoemde organisaties zijn. Wie betaalt het DIL? Welke auteur is verantwoordelijk voor Gezondnu.nl? Ik hou me dan toch liever vast aan het Voedingscentrum. Deze organisatie meldt: ‘Het Voedingscentrum biedt consumenten en professionals wetenschappelijke en onafhankelijke informatie over een gezonde, veilige en meer duurzame voedselkeuze. Daarvoor krijgen we voor 100% subsidie vanuit de overheid. We nemen geen geld aan van bedrijven. Wij kunnen daardoor zonder commercieel belang praktische informatie geven.’

Over eieren: het centrum adviseert om ‘2 tot 3 eieren per week te eten, voor vegetariërs ligt dat op 3 à 4 eieren per week’. Daar kan ik voorlopig prima mee leven.

 
 

Inloggen op de ledenportal