Telegraaf.nl: Scharrelei prijst zichzelf uit markt

04-02-2013

 vr 01 feb 2013, 15:43

door Richard van de Crommert

Den Haag -

Dumpprijzen dreigen voor Nederlandse scharreleieren. We hebben zoveel scharreleieren in ons land, dat het aanbod nauwelijks af te zetten is.

 

Foto: FRANK VAN DER VLEUTEN

Ondanks dat we in Europa in januari 2012 afscheid hebben genomen van de legbatterij, is er een nieuw soort kooi-ei voor in de plaats gekomen: de zogeheten verrijkte kooi. In landen als Frankrijk, België en Spanje, hebben veel boeren de overstap niet gemaakt. In plaats van de legbatterij kiezen zij voor de zogeheten verrijkte kooi. Hierin heeft een kip twee keer zoveel ruimte: er zit een zitstok, een legnestje en een bak met strooisel in.

Nederlandse pluimveehouders kozen daarentegen allemaal voor scharrelschuren. Daarmee blijken ze roomser dan de paus en dreigen zichzelf uit de markt te prijzen. Een scharrel-ei is gemiddeld 10 tot 15 procent duurder dan een kooi-ei.

„Het dierenwelzijn in die verrijkte kooi is in orde”, stelt Peter van Horne van onderzoeksinstituut LEI van de Universiteit Wageningen. „Maar de vraag is of het maatschappelijk gewenst is.” De Franse en Spaanse boeren houden zich echter wel gewoon aan de wet.

Van Horne hoopt dat koekjesbakkers en mayonaisefabrikanten, die producten maken waarin vooral kooi-eieren worden verwerkt, met de maatschappelijke stroming meegaan.

 
 

Inloggen op de ledenportal