Landsbond Pluimvee: Oekraïne moet invoerrechten betalen na bereiken invoerplafond

26-06-2024

De Europese Commissie zal binnen de komende twee weken invoerrechten heffen op eieren uit Oekraïne nadat het land zijn invoerplafond heeft bereikt. “De Europese unie doet dit om de pluimveehouderij te beschermen tegen de Oekraïense concurrentie, al heeft de EU dit plafond belachelijk hoog gelegd.”

 

Door de Russische invasie, ruim twee jaar geleden, mocht Oekraïne heffingsvrij naar de EU exporteren. Dit om de Oekraïense economie enigszins te ondersteunen. Echter namen die hoeveelheden immense proporties aan waardoor veel landbouw(organisaties) aan de alarmbel trokken. Dit werd gehoord door de Europese Unie waarna er opnieuw limieten werden ingesteld, idem voor “bijzonder gevoelige" producten waaronder gevogelte, suiker en maïs. Deze werden gelegd op het gemiddelde dat Oekraïne exporteerde naar de EU tussen 1 juli 2021 en 31 december 2023.

 

De Europese Commissie zal in de komende twee weken invoertarieven heffen op eieren die uit Oekraïne de Europese Unie binnenkomen. Deze maatregel komt er omdat Oekraïne het jaarlijks importquotum van eieren nu al heeft bereikt.

 

“Niet dat het geen effect zal hebben, maar eigenlijk worden we blij gemaakt met een dode mus”, reageert beleidsmedewerker bij Landsbond Pluimvee Martijn Chombaere. “In feite zou er op de EU-markt gewoon geen eieren mogen komen die niet EU-conform zijn. Of het nu met of zonder invoertarieven is. Bovendien is het quotum belachelijk hoog gelegd.”

 

Hiermee doelt Chombaere op het gegeven dat de EU-invoer van eieren uit Oekraïne in die periode geëxplodeerd is. Zo werden er in 2023 54.697 ton (60,80%) eieren geïmporteerd, 60,80% van de totale EU-import. Het jaar ervoor was dit ‘slechts’ 26.010 ton (51,40%). Wordt dit vergeleken met het jaar voor de oorlog, in 2021 (8.235 ton), zijn de importcijfers van 2023 een zevenvoud van wat toen werd ingevoerd.

 

Tekst: Eigen verslaggeving 

 
 

Inloggen op de ledenportal