Boerderij: ‘Wit ei wint van bruin ei’

02-07-2024

Opinie

Hans Bijleveld

redacteur pluimveehouderij

Het witte ei is aan een opmars bezig. Witte hennen doen het beter dan bruine in loslopende systemen, ze bewegen en verdelen zich beter in het volièresysteem, zijn makkelijker te managen, produceren langer en meer eieren, leggen er minder van buiten de nesten, eten minder voer, vliegen minder op een hoop en zijn in het algemeen minder bevattelijk voor ziekten en aandoeningen. Een lange lijst met pluspunten voor de witte kip.

In het eierschap van de supermarkt krijgt het witte ei de overhand. Dat is niet altijd zichtbaar in schapruimte, maar naar het schijnt worden de doosjes met witte eieren vaker en sneller aangevuld dan de bruine.

De opmars van witte eieren in de supermarktschappen was in mei voor veel dag- en weekbladen reden te schijven over de verschillen tussen witte en bruine eieren. Is een bruin ei beter dan een wit ei? Wat is gezonder: een wit of een bruin ei? Liggen er straks geen bruine eieren meer in de supermarkt? Veel vragen, even zovele antwoorden.

Waarom is bruin ei duurder dan wit ei?

Een interessante vraag, zowel voor consumenten als voor producenten: Waarom is een bruin ei duurder dan een wit ei? De kostprijs van een bruin ei is iets hoger, dus logisch dat een pluimveehouder voor een bruin ei wat meer krijgt. Maar dan gaat het om pakweg een cent. Niet uitgelegd werd waarom dat verschil in de supermarkt vele malen over de kop gaat. Daar is een verschil van een euro per doosje van tien eieren niet bijzonder. Ik zag laatst doosjes met zes biologische eieren: witte voor €1,99 en bruine voor €3,29. €1,30 verschil voor zes eieren! Te gek voor woorden.

Qua aantallen wint wit, maar wat de prijs betreft gaat, althans in de supermarkt, bruin nog aan kop.

Steeds meer supermarkten gaan – onder het mom ‘beter voor het milieu’ – over op uitsluitend witte eieren, eerst Lidl, nu ook Albert Heijn en Aldi. Mogelijk profiteren pluimveehouders met huisverkoop hiervan. Althans, als ze bruine eieren in de eierautomaat hebben, want bruine eieren zijn nog steeds bij veel consumenten favoriet.

 
 

Inloggen op de ledenportal