Boerderij: Eierprijzen €3 afgetopt, maar eind lijkt in zicht

05-07-2024

Redactie

Jacco Keuper

marktredacteur

De eierprijzen zakken ook deze week weer. Toch heerst er geen trieste stemming op de markt.

Handelaren stellen zelfs onomwonden dat de handel beter loopt dan vorig jaar om deze tijd. Toen brachten de eieren ruim een cent per stuk meer op, maar was de handel veel tammer. Wie toen eieren over had, vond maar één koopman en dat was de verwerkende industrie.

Nu loopt de handel beter door. De tijd van het jaar maakt dat de handel wat rustiger is, dus ook nu zijn er wel kopers die een vrachtauto minder bestellen, maar een ander heeft weer een actie en die wil ze er graag bij. Zo vinden veel scharreleieren toch nog altijd hun weg richting de consumptie.

Biologische en vrije uitloop-eieren zijn wel wat moeilijker te plaatsen als die over zijn. Maar ook dat is niet ongewoon voor deze tijd van het jaar, zo klinkt het relativerend. In oktober neemt de markt die soorten weer heel graag op, dus de dip is maar tijdelijk.

Markt nadert bodem

Stiekem zijn de eierprijzen al een heel tijdje aan het dalen. Begin dit jaar zat de notering van scharreleieren onder het peil van vorig jaar, maar ook ruim boven die van 2022. In het voorjaar van dat jaar doorstegen eieren van 62-63 gram de grens van €10. Eind maart dit jaar stond de notering van die gewichtscategorie tegen de €13,50 per 100 stuks. Maar toen zette een daling in, die soms wat harder en dan weer zachter verloopt. Sindsdien is de notering echter al ruim €3 verloren. Daarmee staat de prijs op een vergelijkbaar peil als in 2022. Bruine scharreleieren 62-63 gram brengen nu €10,45 op.

Toch leeft in de sector het gevoel dat de markt de bodem nadert. Er kunnen de komende weken nog eens enkele centen af gaan, ‘maar dan zijn we er ook’, zo is het gevoel. Handelaren leiden dat af uit de kooplust van de verwerkende industrie. Die neemt traditioneel toe in de zomer als de eierprijs laag is, leggen verwerkers voorraden aan. En die trend lijkt nu ingezet te worden. Eieren die over zijn, zijn namelijk eenvoudiger te plaatsen dan enkele weken geleden.

Dat komt in de notering nog niet echt tot uitdrukking. De NOP-richtprijs van kooi-eieren begon na een vlakke periode vorige week iets op te lopen. Maar die trend zet deze week niet door. De richtprijs zakt zelfs iets van €1,333 naar €1,322 per kilo. Een verklaring daarvoor zou de import van goedkopere eieren uit het buitenland kunnen zijn, al lijkt ook daar de vraag van verwerkers niet verkeerd. Zo stijgt de Duitse Weser-Ems-notering voor kooi-eieren deze week van €1,28 naar €1,30 per kilo.

Prognose eierprijzen: stabiel tot licht dalend.

 
 

Inloggen op de ledenportal