AgriHolland: Stof speelt een rol bij bij verspreiding van vogelgriepvirus door de lucht

19-02-2013

Hoogpathogene aviaire influenza is een zeer ernstige virusinfectie van kippen. De bestrijding van vogelgriep in Nederland kan beter, om het aantal ruimingen van bedrijven bij uitbraken te kunnen terugdringen. Meer begrip van de verspreidingsroutes is daartoe een eerste stap. Met haar onderzoek naar de verspreiding van vogelgriep via de lucht leverde Dieuwertje Spekreijse daartoe een bijdrage. Ze laat zien dat het virus via de lucht tussen pluimvee verspreid kan worden en dat stof daarin een rol speelt. Genetische studies lijken echter nog niet goed bruikbaar om de verspreiding van het virus in het veld te volgen. Op 22 februari hoopt Spekreijse te promoveren aan de Universiteit Utrecht.

Spekreijse voerde proeven uit om de overdracht van een H5N1-virusstam tussen kippen via de lucht te bepalen en om de hoeveelheid virus in lucht- en stofmonsters vast te stellen. De resultaten toonden aan dat verspreiding via de lucht tussen kippen over korte afstanden mogelijk was, maar dat de kans op verspreiding laag was.

Vervolgens werden virussen uit een aantal monsters uit deze experimenten genetisch onderzocht om zo het infectiepad te reconstrueren. Die reconstructie bleek echter niet mogelijk, omdat de virussen een te grote genetische variatie lieten zien, die al binnen één enkele gastheer kon ontstaan.

Vaccinatie is een van de maatregelen die wordt gebruikt om uitbraken van vogelgriep te bestrijden, maar dat is niet altijd effectief, wellicht door toedienen van een te lage vaccindosis. Ook dit is onderzocht. Geen van de 'sub-optimaal' gevaccineerde kippen werd echter ziek of was besmettelijk.

bron: Universiteit Utrecht, 19/02/13

Copyright ©2013 AgriHolland B.V. 

 
 

Inloggen op de ledenportal