AgriHolland: Anevei, Nepluvi en NVP willen afschaffing van pluimveerechten

25-02-2013

De belangenbehartigers in de pluimveesector, Anevei, Nepluvi en de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP), hebben een brief geschreven aan staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken. Zij vinden dat de pluimveerechten per 31 december 2014 afgeschaft moeten worden. Pluimveehouders willen investeren in ammoniakreductie en het verminderen van de emissie van fijnstof. Dit gebeurt nu al, in de veronderstelling dat er straks geen pluimveerechten meer aangekocht hoeven te worden. De pluimveesector heeft al sinds 2008 de mestverwerking geregeld via verbranding van mest in Moerdijk en de export van mest naar het buitenland. De pluimveesector mag nu niet gestraft worden omdat andere sectoren het nog niet voor elkaar hebben, schrijven de drie organisaties.

Juist door de afschaffing van pluimveerechten per 31 december 2014 worden andere sectoren aangespoord om vaart te maken om aan mestverwerking te gaan doen, zo betogen Anevei, Nepluvi en NVP. De overheid kan daar aan bijdragen door de procedures van vergunningverlening te versnellen. door de overheid veel gedaan worden. De organisaties vinden dat pluimveebedrijven niet beperkt moeten worden in de grootte van het bedrijf, wanneer aan alle milieuvoorwaarden wordt voldaan.

Ieder pluimveebedrijf zou op basis van de huidige dierrechten een eigen mineralenplafond moeten krijgen. Wanneer een ondernemer meer dieren wil houden, moeten daar mogelijkheden voor zijn wanneer wordt aangetoond dat het milieu in de nieuwe situatie niet extra wordt belast. Het bedrijf toont hoe de mest verantwoord wordt afgezet en welke milieumaatregelen er worden genomen. Pluimveerechten moeten los worden gezien van varkensrechten en rundveerechten. Meer dan 95% van de Nederlandse pluimveemest komt niet op de Nederlandse bodem terecht. De drie organisaties willen graag met staatssecretaris Dijksma in gesprek om hun standpunten nader toe te lichten.

bron: NVP, 25/02/13

Copyright ©2013 AgriHolland B.V. 

 
 

Inloggen op de ledenportal