AgriHolland: Skal gaat inspecties in de pluimveesector mogelijk aanscherpen

26-02-2013
26/02/2013
 
In de Duitse deelstaat Niedersachsen loopt een onderzoek naar grootschalige administratieve fraude met eieren, waaronder biologische eieren. Skal, de onafhankelijke controle- en certificeringsorganisatie voor de biologische sector, zal de uitkomsten van dit Duitse onderzoek gebruiken om te bekijken of het zijn inspecties in de pluimveesector moet aanscherpen. Bij pluimveehouders beoordeelt Skal jaarlijks onder andere of de administratie, de stallen en de uitloop voldoen aan de biologische wetgeving.

De Duitse pluimveehouderijen worden ervan verdacht te veel legkippen in hun stallen te houden. Justitie in de regio Oldenburg, die de zaak in onderzoek heeft, heeft verklaard dat er ook Nederlandse leveranciers bij betrokken zijn. Zij zouden hennen hebben geleverd aan de verdachte Duitse pluimveehouderijen. Om welke Nederlandse bedrijven het gaat en of ze biologisch gecertificeerd zijn, is nog niet bekendgemaakt door de autoriteiten.

Voor zover nu bekend zijn er geen Nederlandse biologische legpluimveehouders bij betrokken. De biologische eieren van Nederlandse pluimveehouders zijn op dit moment dus niet verdacht.

Nederland importeert vrijwel geen biologische eieren uit Duitsland. Nederland exporteert wel veel: circa 70% van de Nederlandse biologische eieren gaat naar Duitsland. Nederlandse biologische eieren zijn herkenbaar aan de code op het ei, die begint met 0-NL.

bron: Skal, 25/02/13 
 
 

Inloggen op de ledenportal