Boerderij: Eierfraude vooral in vrije-uitloopsector

26-02-2013

De Glind - De fraude met eieren in Duitsland betreft vooral vrije-uitloop eieren. Het aandeel biologisch in de fraude is opgeklopt, zegt Jaap van Deelen, voorzitter van de Biologische Pluimveehouders Vereniging (BPV).

Van Deelen is gerustgesteld dat het accent niet op biologische eieren ligt. "Maar het is wel jammer dat het in eerste instantie als bio-schandaal in de pers is gekomen. Dat is slecht voor het imago van biologisch. Ook al wordt nu gezegd dat het aandeel biologisch in de fraude beperkt is, blijft zon smet je lang aankleven."

De BPV-voorzitter vergelijkt de publiciteit over de eierfraude met die van de Ehec-uitbraak in mei vorig jaar, waarbij (Nederlandse) komkommers als oorzaak werden genoemd. "Toen werd ook wat geroepen, wat achteraf niet waar bleek te zijn."

Dinsdag hebben Skal, de Nederlandse controle-organisatie voor de biologische productie, en Anevei, de Algemene Nederlandse  Vereniging Van Eierhandelaren, bevestigd dat geen Nederlandse pluimveebedrijven bij de eierfraude betrokken zijn. Mogelijk dat wel vanuit Nederland hennen aan Duitse pluimveebedrijven zijn geleverd, waarbij op de begeleidende papieren sprake was van minder dieren, dan werkelijk werden geleverd.

Bij de eierfraude zouden onder meer te veel dieren per vierkante meter worden gehouden dan  is toegestaan. In dat geval zijn de geproduceerde eieren officieel geen vrije-uitloopeieren of biologische eieren.

Van Deelen kan zich niet voorstellen dat het bij de fraude om grote overschrijdingen van dieraantallen gaat. "Duitse pluimveehouders moeten, net als de Nederlandse pluimveehouders die eieren naar Duitsland exporteren, elke week hun eierproductie invoeren in de KAT-database. Als dat aantal te veel uit de pas loopt met het aantal kippen, loop je al snel tegen de lamp."

De ketenorganisatie voor biologische landbouw, Bionext, zegt dat het niet is uitgesloten dat zich in Nederland een dergelijke fraudezaak zal voordoen met biologische eieren. Maar de kans daarop is vrijwel nihil, zeg Bionext.

In 2012 heeft Skal alle Nederlandse biologische pluimveebedrijven gecontroleerd, onder meer om te zien of de uitloop voor de kippen in orde was. Bedrijven waar de uitloop niet geheel in orde was zijn later dat jaar nogmaals gecontroleerd. Van één bedrijf dat zijn zaken toen nog niet op orde had, is het certificaat ingetrokken.

door Hans Bijleveld 26 feb 2013

 

 
 

Inloggen op de ledenportal