AgriHolland: PPE heeft subsidieregelingen Salmonella 2013 vastgesteld

05-03-2013

Het bestuur van het Productschap Pluimvee en Eieren heeft de subsidieregelingen Salmonella 2013 vastgesteld. Net als in voorgaande jaren is dit de basis voor een vergoeding bij ruiming van een met Salmonella besmet koppel (opfok)- vermeerderingsdieren of (opfok)leghennen én voor een tegemoetkoming in de aankoopkosten van Salmonella vaccins voor vermeerderingsdieren of leghennen.

De ruimingsregeling 2013 is grotendeels gelijk aan die in 2012. Wel zijn de waardetabellen voor alle categorieën dieren geactualiseerd. De vergoeding voor de geruimde dieren wordt vastgesteld op basis van de leeftijd (in dagen) en het daarmee corresponderende bedrag in de waardetabel. De vergoeding voor broedeieren van vermeerderingspluimvee is gekoppeld aan de marktwaarde. De uitgaven voor de ruimingsregeling wordt voor 50% gefinancierd uit een bijdrage van de EU en voor 50% uit heffingen opgebracht door betreffende sectoren.

De ruimingsregeling geldt voor:

  • (opfok)vermeerderingsdieren (leg- en vleesras) en broedeieren die besmet zijn met Salmonella enteritidis, typhimurium, hadar, infantis, virchow of java.
  • (opfok)leghennen tot een leeftijd van 43 weken die besmet zijn met Salmonella enteritidis of typhimurium.


De tegemoetkomingsregeling vaccins
Deze regeling is op een aantal punten gewijzigd vergeleken met die in de voorgaande jaren. De tegemoetkoming per gevaccineerd dier verandert in een tegemoetkoming per vaccindosis van maximaal € 0,02. Dit als gevolg van gewijzigde voorwaarden vanuit de EU.

De uitgaven voor de vaccinregeling worden voor 100% gefinancierd uit een bijdrage van de EU. Er hoeft voor de vaccins geen 50% bijdrage vanuit de sector te worden opgebracht. Dit houdt in dat de heffingen op dit punt voor legvermeerderingsdieren en leghennen in 2013 omlaag gaan.

Het wordt nu ook mogelijk om voor vleesvermeerderingsdieren die tegen Salmonella enteritidis of typhimurium zijn gevaccineerd een tegemoetkoming aan te vragen.
De aanvraag- en uitbetalingsprocedure (via de leveranciers van de gevaccineerde dieren) blijft wel hetzelfde.

De tegemoetkomingsregeling vaccins geldt voor:

  • vermeerderingsdieren of leghennen die volledig zijn gevaccineerd tegen Salmonella enteritidis of typhimurium en zijn geplaatst op een Nederlands vermeerderings- of legbedrijf


Vervolg
Beide subsidieregelingen zullen in werking treden na goedkeuring van het ministerie van EZ. Wanneer deze goedkeuring wordt gegeven, is nog niet bekend. De regelingen zullen vervolgens met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2013 ingaan.

In de komende periode zullen vast voorbereidingen worden getroffen om na de inwerkingtreding zo snel mogelijk met de uitvoering te kunnen starten. Betrokkenen worden hierover nader geïnformeerd.

bron: PVE, 04/03/13

Copyright ©2013 AgriHolland B.V. 

 
 

Inloggen op de ledenportal