AgriHolland: Skal: Biologische pluimveehouders allemaal jaarlijks bezocht

05-03-2013

Skal Biocontrole voert jaarlijks inspecties uit bij alle biologische ondernemers in Nederland. De biologische pluimveehouders worden dus ook allemaal jaarlijks bezocht. Tijdens deze inspectie worden de stallen en de uitloop geïnspecteerd. Is er genoeg ruimte voor de leghennen? Wordt de uitloop daadwerkelijk gebruikt? Daarnaast wordt de administratie grondig bestudeerd.

Inspecteur Erwin Kuiper: "Tijdens een inspectie bekijk ik onder andere hoeveel hennen de boer heeft aangekocht en voor welke prijs, hoeveel eieren de boer heeft verkocht en hoeveel biologisch voer de boer heeft ingekocht. Dit moet een biologische pluimveehouder allemaal aantoonbaar maken met pakbonnen, aankoopfacturen, ingangcontroles, legkalenders en legpercentages. Een te hoog legpercentage is voor mij een aanleiding om extra alert te zijn."

Flitsinspecties
Naast de jaarlijkse inspectie voert Skal ook regelmatig flitsinspecties uit bij de pluimveehouders, waarbij onaangekondigd één specifiek onderdeel gecontroleerd wordt, bijvoorbeeld of de uitloop open is, of er voldoende daglicht en strooisel in de stal is.

In 2012 in Nederland geen kippen te veel in de stal
Skal heeft in 2012 geen overbezetting (te veel leghennen in de stal) geconstateerd bij de Nederlandse gecertificeerde biologische pluimveehouders. Er zijn bij enkele biologische pluimveehouders afwijkingen aangetroffen rondom de uitloop. Een voorbeeld hiervan is dat de hennen de uitloop niet gebruiken omdat er te weinig schaduwbeplanting is. Deze afwijkingen zijn binnen de hersteltermijn opgelost.

bron: Skal, 05/03/13

Copyright ©2013 AgriHolland B.V. 

 
 

Inloggen op de ledenportal