AgriHolland: Mengvoersector haalt veevoer terug na vondst aflatoxine in melk

07-03-2013

De mengvoedersector is een grote terugroepactie voor melkveevoer gestart. Trustfeed heeft haar leden opdracht gegeven uit voorzorg per direct voer terug te halen waarin mais uit Servië, Roemenië of Hongarije is verwerkt. Het gaat om een gezamenlijk besluit van Trustfeed, de Nederlandse Vereniging Diervoederindustrie (Nevedi) en de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO). Aanleiding voor de terugroepactie is de vondst van aflatoxine in tankmelkmonsters op twee melkveebedrijven.

In enkele partijen maïs afkomstig uit Servië, Hongarije en Roemenië zijn in de afgelopen maanden verhoogde concentraties aflatoxine aangetroffen. Hoewel er geen aanwijzingen zijn dat in de melkveevoeders waarin deze maïs werd verwerkt de wettelijke normen worden overschreden, nemen de deelnemers van Trustfeed het zekere voor het onzekere

Afgelopen weekend was al besloten voorlopig geen mais meer uit Roemenië, Hongarije en Servië in mengvoer te gebruiken. Woensdag 6 maart is daar de terugroepactie van eerder geleverd voer bijgekomen. Het gaat zowel om de mengvoeders, ongeacht het inmengingspercentage, als de enkelvoudige leveringen bestemd voor melkvee.

Waarschijnlijk moet voer bij honderden bedrijven worden opgehaald. De gehele operatie kan wel twee weken in beslag nemen. Reden voor Trustfeed-deelnemers om te beginnen met de voeders met de hoogste risico’s. Zowel Trustfeed als Nevedi benadrukken dat het om een voorzorgsmaatregel gaat.

bron: Boerderij / Agrifirm, 07/03/13

Copyright ©2013 AgriHolland B.V. 

 
 

Inloggen op de ledenportal