AgriHolland: Ook in België met aflatoxine vervuild veevoer aangetroffen

08-03-2013
08/03/2013
Ook in België is met aflatoxine vervuild veevoer aangetroffen. Dinsdag 5 maart heeft het voedselagentschap FAVV een melding gekregen van een Belgische handelaar dat een partij maïs geleverd aan een Belgische voederfabrikant een lichte overschrijding van de Europese norm voor aflatoxines vertoonde. Dezelfde dag werden door een Duitse handelaar de resultaten gemeld van partijen maïs van dezelfde zending.

Een gedeelte van deze zending werd direct doorgeleverd via de haven van Gent naar Nederland en een ander deel werd rechtstreeks of onrechtstreeks geleverd aan 5 Belgische veevoederbedrijven. Het FAVV is direct in actie gekomen en heeft het grootste deel van deze gecontamineerde zending, 53.000 ton maïs geblokkeerd. Het andere deel werd verwerkt in voeder voor varkens, pluimvee en in mindere mate in rundveevoeder.

De risico-evaluatie op basis van de uitslagen van de grondstoffen gekregen van de Duitse trader en van de inmengingsgraad van de maïs in voeder wees uit dat de norm in de samengestelde voeders over het algemeen niet overschreden werd. Daar waar rekening houdend met de inmengingsgraad de norm wel overschreden werd, werden de voeders nog aanwezig op de bedrijven direct geblokkeerd.

Op basis van de beschikbare informatie kan in de melk de zeer strenge norm van 0,05 parts pro billion (ppb) voor aflatoxines niet overschreden worden. Voor alle zekerheid neemt de melksector een vijftigtal monsters om te laten analyseren op aflatoxine M1 terwijl het FAVV de voeders van 13 bedrijven en de melk van 6 melkveebedrijven laat onderzoeken. De resultaten zullen begin volgende week gekend zijn.

bron: FAVV, 07/03/13

Copyright ©2013 AgriHolland B.V.

 

 
 

Inloggen op de ledenportal