Boerderij: Vogelgriep in Lochem is laagpathogeen

13-03-2013

Lelystad - De vogelgriepbesmetting van de kippen op het bedrijf in Lochem betreft een laagpathogene variant van het H7N7-virus.

Dat bevestigt het Centraal Veterinair Instituut (CVI) in Lelystad. Deze week wordt bekend of de dieren op de overige bedrijven in de 1 kilometer-zone rond het besmette bedrijf ook geïnfecteerd zijn. Indien antistoffen worden aangetroffen is vervolgonderzoek nodig, laat het CVI weten.

Voor exporteurs van broedeieren, eendagskuikens en pluimveevlees is het een meevaller dat het om een milde vorm van vogelgriep gaat. Anders gaan alle alarmbellen rinkelen bij buitenlandse afnemers van vlees en broedeieren. Niettemin is de vrees groot dat de uitbraak in Lochem de sector veel geld gaat kosten. Bij de Vereniging van de Nederlandse Pluimveeverwerkende Industrie (Nepluvi) is men bezorgd dat een aantal landen buiten de EU, waaronder Rusland, aanvullende voorwaarden stelt en niet alleen vlees weigert afkomstig uit de 1 kilometer-zone rond het besmette bedrijf, maar uit heel de provincie Gelderland, laat secretaris Peter Vesseur weten. "Voor bedrijven met export naar Rusland heeft dat grote impact."

Exporteurs van broedeieren en eendagskuikens maken zich eveneens grote zorgen. Tijdens vorige uitbraken van vogelgriep hield Rusland vast aan de maatregel dat zij geen vlees of broedeieren wilde van bedrijven in de provincie waar de besmetting zit.

De Nederlandse Vereniging van Exporteurs van Broedeieren en Eendagskuikens (NVE) laat weten dat Oekraïne en Turkije al is geblokkeerd voor Gelderse bedrijven. Israël, Kroatië en Marokko weigeren al broedeieren en eendagskuikens uit heel Nederland.

door Kees van Dooren 13 mrt 2013

 

 
 

Inloggen op de ledenportal