Boerderij: Franse eierproductie loopt verder terug

21-03-2013

Parijs - De Franse eierproductie is, na een daling van 10 procent in 2011, vorig jaar met nog eens 3 procent terug gelopen. Dat heeft nog altijd te maken met de nieuwe Europese regeling rond legbatterijen waar de Franse eierindustrie met de nodige moeite aan probeert te voldoen.

Dat stelt de agrarische infodienst Agreste in een analyse van de pluimveesector in de afgelopen jaren. In feite loopt de productie van consumptie-eieren in Frankrijk al sinds 2005 gestaag terug. Werden er in dat jaar nog ruim 14 miljard eieren geproduceerd, vorig jaar was dat gedaald tot rond de 12,5 miljard. De enige uitzondering was 2010 toen de Fransen konden profiteren van een geringer aanbod uit Duitsland en andere EU-landen en er zich een kleine opleving voordeed. Wel is het zo dat de productie in de tweede helft van vorig jaar weer begon aan te trekken en dat ook het aantal plaatsingen in die periode op een relatief hoog niveau lag.

Dat dalende aanbod heeft volgens Agreste direct gevolgen voor de prijs van eieren. Die vertoont sinds halverwege 2011 een stijgende lijn. In juni van dat jaar werd voor eieren van 53 tot 63 gram nog 7 euro per honderd stuks genoteerd terwijl dat in maart van het volgende jaar bijna was verdubbeld naar 13,20 euro, een recordbedrag. De laatste maanden is aan die stijging echter weer een einde gekomen. Tegelijkertijd ging de winkelprijs voor eieren in die periode met niet meer dan vier procent omhoog, tekent Agreste daarbij aan. Dat heeft echter weinig gevolgen gehad voor de consumptie, want die bleef na een bescheiden daling met één procent in 2011 in het afgelopen jaar verder stabiel.

door Ruud Peijs 21 mrt 2013

 

 
 

Inloggen op de ledenportal