Boerderij: Broederij-directeur pleit voor tijdelijk algeheel ophokgebod

21-03-2013

De twee recente gevallen van AI bij buiten lopende kippen hebben Pieter Kruit, directeur van Verbeek Broederij en Opfok in Lunteren, gesterkt in zijn standpunt over een tijdelijke ophokplicht voor pluimvee.

,,Het is bekend dat buiten lopende kippen elf keer zoveel risico lopen op een AI-besmetting. Waarom moeten kippen dan toch 365 dagen naar buiten. Koeien die weidemelk produceren moeten tenminste 180 dagen weidegang hebben. Waarom kunnen we de kippen dan ook niet in delen van het jaar binnen houden, vooral in risicovolle perioden?", zo vraagt hij zich af. ,,Uiteindelijk is de kip van origine een tropische junglevogel."

De broederij van Verbeek in Zeewolde ligt op 14 km rijafstand van km van het AI-besmette biologisch pluimveebedrijf. Het directe nadeel voor Verbeek is (vooralsnog) beperkt. Maar Kruit maakt zich ernstig zorgen over de mogelijke gevolgen van de twee AI-besmettingen voor de export. ,,Twee gevallen van laagpathogene AI in één week zijn lastig uit te leggen. Je weet niet hoe individuele derde landen daar op zullen reageren.  't Zou me niet verbazen als Rusland de grenzen sluit voor pluimveeproducten uit Gelderland en Flevoland. Dan heeft de pluimveesector wel een probleem. Wij ook."

Kruit verbaast zich over de starre opstelling van de biologische sector in de discussie over tijdelijk ophokken van uitloopkippen. ,,In Nederland moeten bij de bio-opfok de hennetjes vanaf zes weken naar buiten. In Duitsland hoeft dat niet, maar moet er wel een Wintergarten aan de opfokstal zitten. Als je de biohennen tijdens perioden met verhoogd risico op AI binnen houdt, dan heeft een biohen in Nederland over haar gehele leven feitelijk evenveel uitloop als een biohen in Duitsland, maar beperkt je wel de risico's voor de hele pluimveesector substantieel."

Verbeek opende in januari 2011 een nieuwe broederij, in Zeewolde "We hebben een nieuwe broederij in Zeewolde gebouwd omdat het een pluimvee-arm gebied is. De laatste jaren zijn er in de provincie Flevoland veel pluimveebedrijven gesticht. Dat hadden we niet voorzien. Nu zit de AI vlak bij ons."

door Sake Moesker 21 mrt 2013

 

 
 

Inloggen op de ledenportal