Boerderij: LTO/NOP wil met spoed ophokplicht

20-03-2013

Barneveld - Het hoofdbestuur van de vakgroep pluimvee LTO/NOP heeft het ministerie van Economische Zaken met spoed verzocht een ophokgebod in te stellen voor al het buitenlopende pluimvee.

Het verzoek betreft zowel vrije uitloop als biologisch, als het aan de LTO/NOP ligt. Kort na aanvang de bestuursvergadering op woensdagmiddag besloot voorzitter Eric Hubers de vergadering te schorsen om het verzoek namens zijn gezamenlijke achterban uit te vaardigen richting de Chief Veterinary Officer Christianne Bruske. "We verzoeken een ophokplicht voor twaalf weken, met zo snel mogelijke ingang. Het risico is te groot om dingen op zijn beloop te laten. De tijd van praten, rapporten en commissies van deskundigen is voorbij. We hebben in korte tijd twee AI-uitbraken voor de kiezen gehad en dat kan maar tot één conclusie leiden. We ontkomen niet aan het treffen van preventieve maatregelen om nieuwe uitbraken te voorkomen."

Volgens de LTO/NOP bestuurders is de huidige situatie niet vergelijkbaar met die van 2011-2012. Toen was sprake van enkele AI-uitbraken, met geografische spreiding en spreiding in tijd. Nu is sprake van een andere analyse. Jan Willem Lagerweij: "Binnen tien dagen twee gevallen, dat is de realiteit. Was er in 2011-2012 nog geen aanleiding tot ophokken, nu is die er wel degelijk." Vanuit de NOP-gelederen is direct geschakeld met de NVP. Daar werd de analyse van LTO/NOP gedeeld en het pleidooi voor het ophokgebod onderschreven. Hubers: "Wij hopen dat een ophokgebod vanuit de overheid ook de Nederlandse eierhandel tegemoet komt. Bij een overheidsbesluit blijven de exportcertificaten voor respectievelijk Freiland en Biologisch gewoon geldig. Bij een eventuele ophokplicht vanuit de sector alleen is dat problematischer."

door Guus ten Hove 20 mrt 2013

 

 
 

Inloggen op de ledenportal