Boerderij: Nog geen reactie Rusland op AI-uitbraken; sector houdt adem in

19-03-2013

Den Haag - De Lochemse uitbraak van laagpathogene vogelgriep van vorige week heeft er tot nog toe niet toe geleid dat Rusland en de Douane-unielanden hun grens hebben gesloten voor Nederlandse pluimveeproducten. Rusland en de Douane-unie hebben juist de beperkingen voor de provincie Utrecht opgeheven. Sinds de uitbraak van laagpathogene AI vorig jaar augustus in Hagestein hadden de landen een importverbod voor producten uit Utrecht ingesteld.

Foto: RB

De grote vraag is nu hoe de Russen zullen reageren op de tweede uitbraak binnen een week van laagpathogene AI. Formeel is de afspraak dat in deze situaties alleen producten uit het besmette gebied niet mogen worden geëxporteerd. De komende dagen zal moeten blijken of de Russen vertrouwen hebben in de Nederlandse aanpak.

In het één kilometergebied rond het besmette bedrijf in Zeewolde liggen geen andere pluimveebedrijven.

De reacties op deze tweede uitbraak binnen een week zijn zorgelijk. NOP-voorzitter Eric Hubers ziet in de uitbraak een bevestiging dat kippen in deze tijd van het jaar met veel vogeltrek naar binnen moeten om besmettingen met laagpathogene virussen te voorkomen. "Binnen de NOP staat de kwestie prominent op de agenda", aldus Hubers. Hubers wil in Brussel lobbyen voor minder stringente uitloopregels voor biologische kippen.

Jan Odink van de Nepluvi vindt dat het zo niet verder kan. "We moeten allereerst weten of het ook nu weer bij een laagpathogeen virus blijft. Onze geloofwaardigheid naar de Russen toe wordt er niet sterker op als je binnen een week een tweede uitbraak moet melden. Als 120 weidedagen voor koeien voldoende zijn voor weidemelkerkenning, zou dat voor kippen ook zo moeten zijn. Als de regels blijven zoals ze nu zijn komt de vleeskuikenhouderij steeds verder onder druk.

door Sake Moesker 19 mrt 2013

 

 
 

Inloggen op de ledenportal