Boerderij: Biologische pluimveehouders blijven tegen ophokplicht

21-03-2013

De Glind - De Vereniging van Biologische pluimveehouders blijft tegen een ophokplicht voor buitenlopend bedrijfsmatig gehouden pluimvee. Dat zegt voorzitter Jaap van Deelen uit De Glind.

Foto: ANP

De organisatie van eierhandelaren Anevei ziet in de tweede AI-uitbraak in een week tijd juist voldoende aanleiding en rechtvaardiging voor een ophokplicht. Dat meldt Anevei-voorzitter Arend Meis.

De biologische pluimveehouders hebben zelf een brief met hun zienswijze naar het ministerie gestuurd. In de brief wijst de organisatie op afspraken in het draaiboek AI. Daar staat in dat uitbraken van laagpathogene AI geen aanleiding hoeven te zijn voor een ophokplicht. "Iedereen is daarmee destijds akkoord gegaan", aldus Van Deelen. Van Deelen wijst er verder op dat de beide betrokken pluimveehouders in Lochem en in Zeewolde snel en adequaat hebben gereageerd, waardoor de besmetting beperkt is gebleven. Hij ziet er geen aanleiding in om nu tot een ophokplicht over te gaan. "Wij vinden het welzijn van onze kippen belangrijker dan het kleine risico op vogelgriep."

Van Deelen vindt het ook vreemd dat NOP en ook het PPE de Commissie van Deskundigen, die de minister adviseert over een ophokplicht, passeren. Verder wijst Van Deelen op de negatieve effecten voor de eierhandel. "Onze afzet naar Duitsland komt in gevaar. Dat geldt niet voor alleen biologische eieren, nee voor het hele pakket. Pakstations moeten tegenwoordig het hele pakket kunnen leveren. Een Duitse importstop heeft dan dus gevolgen voor biologisch vrije uitloop en ook scharreleieren."

Voorzitter Arend Meis van de Anevei vindt een ophokplicht in deze situatie met twee gevallen binnen een week verdedigbaar. "Het blijft wel van groot belang dat het ministerie in de gaten blijft houden waar het mee bezig is en daarbij de belangen van de eierhandel niet uit het oog verliest", aldus Meis. Tot nu toe was de Anevei in verband met de exportpositie van de Nederlandse legsector geen voorstander van een ophokplicht.

door Sake Moesker 21 mrt 2013

 

 
 

Inloggen op de ledenportal