Boerderij: Productschap eensgezind in oproep ophokplicht

21-03-2013

Barneveld - Het productschap Pluimvee en Eieren heeft donderdag namens de hele pluimveesector een verzoek gestuurd aan het ministerie van EZ om zo snel mogelijk een ophokplicht af te kondigen voor bedrijfsmatig gehouden pluimvee. dit werd meegedeeld tijdens de sectorcommissievergadering pluimveevlees. De oproep is gesteund door NOP, NVP, Anevei, Nepluvi en NBPW.

Woensdag nam LTO/NOP het initiatief om het ministerie om zo'n gebod te vragen, donderdag ging dus eenzelfde verzoek uit vanuit het hele Productschap. Vooral de pluimveevleessector wacht nu met smart op de beslissing van het ministerie. Commissielid en NOP-vice voorzitter Anton Butijn: ,,De euforie over consensus binnen onze gelederen is groot, het wachten is nu op het ministerie. PPE-secretaris Ben Dellaert daarover: ,,Chief veterinary officer Bruschke heeft mij namens het ministerie verzekerd dat men de zorgen van de sector deelt. Men wil nu kijken naar wat verstandig is en wat de feiten zijn en hopelijk wordt voor het weekeinde uitsluitsel gegeven over de te nemen maatregelen."

Het Productschap is ervan overtuigd dat zonder maatregelen ernstig rekening gehouden moet worden met meerdere AI-besmettingen in de nabije toekomst. De zorgen zijn groot omdat het huidige virus aanzienlijk meer klinische verschijnselen ten toon spreid dan de uitbraken van vorig jaar. Dellaert: ,,Gezien het grote belang dat de pluimveesector heeft bij een goed lopende export, moet voorkomen worden dat de export naar derde landen wordt onderbroken. Marktposities dreigen niet alleen tijdelijk maar mogelijk ook voor de toekomst definitief verloren te gaan. Dat is het risico."

De ophokplicht waar nu om wordt gevraagd, behelst een periode van 12 weken. Dat moet volgens Nepluvi-voorzitter Jan Odink slechts het begin zijn: ,,Nergens in de Brusselse regelgeving staat dat kippen altijd naar buiten moeten. Dat is echte onzin die wij nationaal hebben afgesproken. Dat moeten we gezien de risico's snel repareren." Hij kreeg bijval van NVP-voorzitter Gert Jan Oplaat: ,,Het initiatief van de NOP is wat mij betreft de eerste trap van een drietraps raket. Eerst snel ophokken, dan een permanente buitenlooprisicovakantie in het AI-risicovolle voorjaar, gevolgd door het zoeken naar systematische ophokmogelijkheden van bedrijfsmatig gehouden pluimvee."

door Fabian Brockotter 21 mrt 2013

 

 
 

Inloggen op de ledenportal